Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Mit sorol hátra Lázár János a vásárhelyi fejlesztések közül?

Fele pénzt sem szán a kormány a Modern Városok Programra 2023-ban, így kérdés, mely vásárhelyi fejlesztéseket részesíti előnyben az állami beruházások halasztásával megbízott Lázár János.

Lázár János építési és beruházási miniszter és csapata nekilátott a munkának, a tárgyalások sorozatát a Beruházási Ügynökség vezetőivel kezdték meg kedden – erről maga Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője posztolt közösségi oldalán.

Emlékezetes, a miniszter a két héttel ezelőtti parlamenti meghallgatásán már jelezte, hogy az első és legfontosabb feladatai között szerepel, hogy áttekintsék az állam beruházásait. Adott esetben felül kell vizsgálni bizonyos beruházásokat – vetítette előre.

Most erre a munkára azért is lesz nagy szükség, mivel a kormány az idei és a következő évben a költségvetési kiigazítás keretében 1150 milliárd forintnyi beruházást tervez elhalasztani.

Lázár János és Márki-Zay Péter május eleji személyes találkozója után három olyan ügyről nyilatkoztak, amiknek a megvalósítása felgyorsulhat:

  • Az Ipari park fejlesztése,
  • a 117 km-es önálló kerékpárutak építése,
  • szintén a Modern Városok Program eleme a hódmezővásárhelyi iskolák, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, valamint a Cseresnyés Kollégium energetikai felújítása, valamint fejlesztése.

A kormány tegnap beterjesztette a 2023. évi költségvetést, amiben minden korábbinál szűkebb forrást biztosítanak a Modern Városok Programnak. Míg 2020-ban és 2021-ben 50-50 milliárd jutott erre a célra, az Országgyűlés elé kerülő jövő évi büdzsében mindössze 23,3 milliárd forint szerepel. A Magyar Falu Program is többet kapna ennél 2023-ban: 26,7 milliárd forintot.

Jelenlegi árakon a 117 kilométer kerékpárút építése önmagában meghaladná a 8 milliárd forintot – ehhez a számításhoz az uniós közbeszerzési értesítőben májusban megjelent eredményhirdetéseket vettük alapul. Mivel a tervezett hálózatépítés több szakaszból áll, itt a részleges, több évre ütemezett megvalósítás kivitelezhető lehet ilyen állami források mellett. Az oktatási intézményeket érintő beruházások ugyancsak milliárdos nagyságrendűek, vagyis középtávon legfeljebb egy helyszínen mehet végbe fejlesztés.

Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!