Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ellenőrizte a szaktárca a háziorvosokat – nem mindent találtak rendben

A Belügyminisztérium bejelentés nélkül érkező ellenőrei ugyanis nem minden esetben találtak például rendelést annak idejében, de sok helyen az elérhetőség is problémát jelent. További vizsgálatokat terveznek országszerte.

Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Ám egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat, írja a Népszava. Ezen utóellenőrzés idején a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás, írják.

Akadt olyan is, hogy rendelő sem volt a működési engedélyben foglalt címen. Körösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási főosztályvezetője azt mesélte a Magyar Nemzetnek, hogy Somogy megyében három rendelőt kerestek fel, és egyik telephelyen sem volt kifüggesztve a rendelési idő. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig találtak olyan szolgáltatót, amelyik hét különböző címen üzemeltet rendelőt, de ezek közül hat címe egy-egy szemmel láthatóan lakatlan, elhanyagolt családi ház volt.

Az utóellenőrzés időpontjában pedig a szolgáltatók csaknem 40 százalékánál a rendelés idején nem volt ott az orvos. Előfordult olyan is, hogy a betöltetlen körzetekben helyettesítők nem a helyettesített praxisban kezelték a pácienseket, hanem a saját rendelőjükben, ahová a betegeket önkormányzati kisbuszokkal szállították oda.

Illetve azt is megállapították, hogy a nyolc órában bejelentett munkaviszony ellenére többen csak négy órát dolgoztak, legalábbis a vizsgálat szerint.

A lapnak gyakorló háziorvosok azt mondták, hogy a szakdolgozóknak számtalan olyan feladatuk van, amit a rendelési idő előtt vagy után végeznek. Például elláthatnak ápolási feladatokat a páciensek otthonában, adminisztrálnak vagy éppen beszereznek a napi gyógyításhoz szükséges anyagokat, eszközöket.

A Belügyminisztérium a lapnak azt válaszolta, hogy az ellenőrzés nyomán a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták. Ezen kívül további vizsgálatot is végeznek, sőt a háziorvosi ügyeletekre is kiterjesztik azt.

A lap információi szerint áprilisban a hevesi, augusztusban és szeptemberben a vasi, októberben a tolnai háziorvosi szolgálatokat veszik górcső alá., az ezer fő feletti praxisok felkeresésével.

A borítókép illusztráció.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!