Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A Modern Városok Programja eltörpült a magyar falukra költött pénzek mellett

A faluknak állt a zászló tavaly: több mint négyszer annyit fordított a kistelepülésekre a kormány, mint a Modern Városok Programra, amiben Hódmezővásárhely is érdekelt. A 23 megyei jogú város programbeli fejlesztéseinek megvalósítására egy évtized is kevés lesz, ha a jelenlegi ütemben folyik tovább az állami finanszírozás.

Brutálisan kiköltekezett a múlt évben az állam: az államháztartás központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 4662,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 419,4 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 19,8 milliárd forintos hiányt értek el 2021-ben – írta a Pénzügyminisztérium közlése alapján a napi.hu.

A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 237,4 milliárd, a Magyar Falu Programra 211,3 milliárd, a közlekedési ágazati programokra 200,6 milliárd forintot fordított a kormány. Vasúti fejlesztésekre 78,5 milliárd, a Modern Városok Program céljaira pedig 51,7 milliárd forintot.

2020-ban és 2021-ben is 50 milliárd forint volt a Modern Városok Programra fordítandó költségvetési tétel, miközben a 23 megyei jogú városban megvalósuló programelemek – az élet minden területére kiterjedő lokális fejlesztések – összértéke 1600 milliárd forint. Ez azt jelenti, ha ebben az ütemben folytatódik a települések programbeli beruházásainak finanszírozása, egy évtized is kevés lesz ahhoz, hogy megvalósuljon a Modern Városok Programja.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!