Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Újabb vasúti katasztrófa, Vitézy Lázárt okolja

A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint hétfő reggel leszakadt egy felsővezeték Rákos állomásnál és ráesett a Hatvanból a Keleti pályaudvarra tartó elővárosi vonatra, emiatt füstölni kezdett a mozdony.

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár szerint „A mai eset is jól illusztrálja, miért nem lehet a budapesti vasúti fejlesztéseket a teljesen fals, politikai érdekek által vezérelt vidék-főváros, vagy ahogy Lázár fogalmazott, népi-urbánus ellentét szemüvegén keresztül nézni. A budapesti vasúti csomópont, mint szűk keresztmetszet és annak zavarai az egész országra kisugároznak – a budapesti vasúti hálózat lerobbant állapota nem a fővárosi szavazóknak okozza a legtöbb problémát: Kelet-Magyarország távoli tájain is késnek a vonatok egy fővárosi zavar miatt, még egy Szerencs és Hajdúszoboszló között utazó is több, mint egy órás késéssel ér célba.”

Vitézy azt is megírta facebook-oldalán, hogy a legrosszabb állapotú fővárosi törzsszakasz minden beruházásból kimaradt eddig. Pedig Rákos vagy Kőbánya felső állapotát látva még egy laikus számára is világosan látszik: a teljes szakasz felújításra szorul – az újratervezést európai uniós forrásból meg is kezdtük még 2021-ben, a szakasz teljes átépítésére, a kapacitás növelésére, új állomásokkal Élessaroknál és a Hungária körútnál, hogy a BKK hálózatához is jobban tudjon kapcsolódni a vasút.

„Aztán persze jött Lázár János, a tervezési munkákat leállította, a félkész terveket a kukába dobta és a már megszerzett uniós forrást is inkább visszaadta, nehogy valami is fejlődjön Budapesten.”

Így aztán ma belátható időn belül remény sem látszik arra, hogy a helyzet itt javuljon.- folytatta Vitézy. – Pedig a késések megszüntetése, az üzembiztonság csak a minimum elvárás lenne, valójában itt jelentős többletkapacitásra is szükség van az elővárosi vonatok sűrítésére az agglomerációból és Rákosmente felől, ennek a szakasznak az állapota pedig Miskolcig kihat a teljes vonal megbízhatóságára.

A hétfői napon a MÁVINFORM facebook-oldal 17 hosszabb-rövidebb posztban sorolta a meghibásodások, késések, járatkimaradások miatti változásokat a menetrendben.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!