Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Bemutatta csapatát Márki-Zay Péter

Szombaton délután a Kossuth téren tartotta vásárhelyi – családi nappal egybekötött – kampánynyitó rendezvényét a Mindenki Magyarországa Mozgalom. A rendezvényen felszólalt a mozgalom mind a tíz jelöltje és Márki-Zay Péter is. Ezenkívül a Phralipe Független Cigány Szervezet öt jelöltje is bemutatkozott. Egyúttal folytatták a szombaton reggel elkezdett jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtést is.

Színes programokkal megtöltött családi délután adta a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampánynyitójának keretét szombaton Vásárhely főterén. A rendezvényen Márki-Zay Péter egyenként bemutatta jelöltjeiket mind a tíz választókörzetre, akik azután maguk is szóltak a főtéren összegyűlt vásárhelyiekhez.

Azokat a jelölteket szeretném bemutatni, akikkel együtt szeretnénk megvédeni a szabadság városát – emelte ki rögtön az elején Márki-Zay Péter. – Olyan jelölteket állítottunk, akik hozzátesznek a közöshöz és nem kivesznek belőle – tette hozzá.

Az 1. körzet jelöltje – Belváros – a 29 éves Kecskés Fanni, nagyon sokat tevékenykedik, önkénteskedik. Jelenleg ügyvédjelölt édesapja, Kecskés Ákos ügyvédi irodájában. Rövid bemutatkozásában elmondta, hogy szervezője a nőket segítő Szászszorszép programnak, elindította Könyvklubot, az ételosztásokon rendszeresen sokat segít.

A 2-es körzethez a Belváros egy része és a Kertváros nagyobbik része tartozik. Ennek a területnek a képviselőjével két éve elváltak útjaik, így másik jelöltet kerestek, olyat, aki nem egy pártot, nem egy központi utasítást képvisel – hangsúlyozta Márki-Zay Péter. Az új jelölt, Detki Dávid ebben a körzetben lakik, és nagyszülei révén is ide kötődik.

Számomra a közéleti szerep nem karrierrút, hanem szolgálat

– hangsúlyozta az ingatlanértésítőként dolgozó fiatal jelölt.

A 3-as körzet képviselője eddig Lőkösné Nagy Sarolta volt, neki a munkája mellett kevés ideje maradt a képviselői teendőkre. Márki-Zay Péter méltatta a képviselőnő ötéves tevékenységét, hiszen nagyon sok szép programot valósított meg körzetében. Az új jelölt, Arany-Tóth Katalin itt, Tabánban nőtt fel, történelmi vásárhelyi család tagja. – Katalin költőnő, irodalmi esteket szervez, a közösségért tesz és él -vezette fel jelöltjét a polgármester. – Egy igen nehéz életszakasz miatt kezdtem el verseket írni – utalt Katalin arra a tényre, hogy három gyermeke közül az egyik születése óta súlyos fogyatékkal él. – Másfél éve önkénteskedem, ezalatt nagyon sok emberhez lehajolhattam.

Nagyon sok arrogancia uralja a hétköznapokban a viszonyulásunkat egymáshoz, én ezen szeretnék szerény képességeimmel egy kicsit árnyalni

– fogalmazott a tabáni körzet jelöltje.

A 4-es körzetben – Kincsestelep és Béketelep – sok rászoruló él, mondta el Márki-Zay Péter, felsorolva, milyen lépésekkel segítették az utóbbi években az itt lakókat. – A körzet jelöltje, Gyöngyösi Ferenc már eddig is itt volt képviselő, de egyben alpolgármester is két éve – képviselői tiszteletdíjából rendszeresen bevásárol és segíti a rászorulókat – emelte ki a polgármester, felsorolva azokat az újításokat, amelyek jelölje nevéhez fűződnek: a tavaly elkezdett Kultúr-Tér, a tíznapos, nagyon sikeres Szent István-napok, vagy a hóágyú, amivel bár sokat támadták, mégis óriási sikere volt a gyerekes családok körében. Gyöngyösi Ferenc azt hangsúlyozta rövid beszédében, hogy pénzügyi-gazdasági alpolgármesterként belelát a város anyagi helyzetébe, és elmondhatja, hogy erőn felül teljesített a város az utóbbi öt évben.

Ha a nagyon sok mázsás súlyt lelökjük a vállunkról, és végre nem lesz annyi akadály előttünk, amit szinte folyamatosan kell átugrani, akkor még jobban meg tudjuk mutatni, ez a város mire képes

– hangsúlyozta. Majd a kultúra iránt érdeklődőknek hozzáfűzte: vannak még ötletei.

Az 5-ös körzet képviselőjével, csakúgy, mint a 2-es körzetnél, két évvel ezelőtt elváltak útjaik. A Belváros egy része, és a csúcsi városrész tartozik ide. A terület új jelöltje ifjabb Jovány Gyula, akit Márki-Zay Péter három éve ismer. Édesapja az a vállalkozó, aki Vásárhely buszközlekedését biztosítja, kilométerenként 452 Ft-ért, szemben a Volánbusz más városokban 1000 Ft/km-es szolgáltatásával – hangsúlyozta a polgármester, kiemelve, hogy a mindössze 22 éves autóbuszvezető, mechatronikus abban a körzetben indul, amely az otthona is egyben. Sportos, kemény fiatalember, aki ha kell, az utasok mellett is kiáll. – A Szabadság tér számomra nem ismeretlen, kéthetente beszélgetek az itt élőkkel, úgy gondolom, hitelesen tudom őket képviselni.

A fiatalságom új lendületet adhat a városvezetésnek, ami az itt élők hasznára is válhat

– mutatkozott be a jelölt.

A 6-os körzet, Susán, Hódtó – képviselője eddig Fejes Péter volt, aki most már 75 éves. Fantasztikus jelöltünk volt, a legszorgalmasabbak egyike, de újabb öt évre már nem terhelnénk, bár továbbra is számítunk a segítségére – mondta el Márki-Zay Péter vele kapcsolatban. – Az új jelölt, Szabó Ferenc annak a családnak a tagja, amelyik már egy alpolgármestert adott a városnak nem is olyan régen, és akit ugyanolyan alaptalanul és igaztalanul támadtak le, mint Jovány Gyulát, vagy Gyöngyösi Ferencet – tette hozzá, azt is elmesélve, hogy Ferenc az az ember, aki az ételosztásokkor a most már négy nagy üstöt önzetlenül hozza-viszi, és minden önkéntességben ott van. Szabó Ferenc elmondta, soha nem tervezte, hogy ilyen pályára lépjen, számára a hívószó a szabadság megvédése volt, ezért lépett ki mégis a komfortzónájából.

Azért vagyok itt, hogy a szabadság városát, ami elindult öt éve, őrizzük meg, és amit csak tudok, tegyek meg érte

– mondta a hatos körzet jelöltje.

A 7-es körzet régi-új jelöltje Berényi Károly alpolgármester, 40 éve gyermekorvos – mondta Márki-Zay Péter, aki a jelöltet és érdemeit röviden bemutatva viccesen hozzátette: – Doktor úr egy olyan ember, akire csak azért nem merjük rábízni a város vagyonát, mert szétosztaná a szegények között. Óriási szíve van! A polgármester egyúttal védelmébe is vette jelöltjét a sok igaztalan támadás miatt, amit neki és családjának az utóbbi időben el kellett viselnie: – Ha valaki Berényi Károlyról mer rosszat mondani, akkor az egész város tudja, hogy hazudik! – fogalmazott.
Van ez a felelősség, ami arra sarkall minden értelmiségit szerintem, hogy amit tud, adja tovább, adja át a környezetének, városának – emelte ki Berényi Károly, majd elmondta, soha nem törekedett a városvezetés közelébe, mégis az előző érákban is mindig felkérték, hogy vállaljon ilyen szerepet.

Amikor a jobb oldalon már senki nem maradt, és a barátaim azt mondták, nincs hova, csak a Fideszhez, én ezt nem így láttam, azóta vagyok áruló

– vallotta be Berényi Károly, hozzátéve, közéleti feladatot bár nem akart vállalni, azzal a feltétellel mégis megtette eddig, és ezután is, hogy folytathatja mellette eredeti szakmáját.

A 8-as körzet, Újváros képviselője, Gyutay Katalin, korára tekintettel már nem indul újra. Az új jelölt, Turi Csaba sokáig a Kagylóhéj Család- és Gyermekvédelmi Központ vezetője volt, szociális szakember. Zenész, a PopArt együttes gitárosa. A jelölt elmondta, korábban intézményvezetőként sokat kellett közgyűléseken részt vennie, amelyek hangulata olyan volt, hogy akkor megfogadta, nem fog ilyen pályára lépni. Ennek ellenére most úgy érzi, van olyan, hogy történelmi felelősség, amikor a saját kényelmen – a lelkiismeret javára – felül kell emelkedni.

A tarjáni, 9-es körzet, amelyhez a Kertváros egy része – a Nyugdíjas Lakópark is – tartozik, jelöltje az az ember, akit én a vásárhelyi hímzés őrzőjeként ismertem meg – mutatta be Fodor Györgyit Márki-Zay Péter, hozzátéve, Györgyi a szabadidejét áldozta arra, hogy a hímzés hagyományát minél több vásárhelyivel megismertesse. A négygyermekes édesanya ezen túl is nagyon sok önkénteskedésben részt vesz. A jelölt bemutatkozásában hangsúlyozta, szeretne a körzetében segíteni az emberek problémáinak megoldásában, pártonkívüliként képviselve mindenkit. Márki-Zay Péter ehhez hozzátette, egyik képviselő-jelöltjét sem kérdezte meg, jobb vagy baloldali, mert nem ez számít, csak az, hogy a várost szolgálja.

A 10-es körzet, Kertváros, Kishomok, és a külterületek jelöltje Horgos Nóra, olyan ember, aki falun nőtt fel, jól ismeri az önkormányzati rendszert, mert az algyői önkormányzatnál dolgozik, de harminc éve Vásárhelyen lakik, jól ismeri a külterületen élők problémáit, több mint egy éve önkénteskedik, foglalta össze a legfontosabbat külterületi jelöltjükről Márki-Zay Péter. Nóra bemutatkozásában ezután azt hangsúlyozta: híd szeretne lenni a külterületen élők és az önkormányzat között, tolmácsolva az ott élők problémáit.

„Ellopták a logónkat!”

Márki-Zay Péter a jelöltek bemutatása után kitért arra, hogy a Választási Bizottság nem fogadta be a Mindenki Magyarországa Mozgalom eredeti, „M” betűkből álló logóját. – A plakátokon ugyan az eredeti logó szerepel, viszont a szavazólapon a jelöltek mellett – tiltakozásom ellenére – az én arcképem lesz egy kék szalaggal – hívta fel a figyelmet a polgármester, egyúttal támogatást kért a tíz jelöltnek:

Tudom, hogy sok támadást fognak kapni, Önök álljanak ki mellettük, szeretetben, békességben.

A cigány közösség jelöltjei

A polgármester ezután – tágabb közösségük részeként – bemutatta azokat, akik a Phralipe nevében indulnak a helyi cigányság képviseletében. Az ő nevükben Ferkovics Menyhért szólt, aki tavaly Mátray Attila-díjban részesült, és kimondatlanul is a közösség vezetője. – Kötelességemnek érzem, hogy tiszta szívvel mindig is a cigányságot szolgáljam, ahogy eddig is – mondta el a jelölt, bevallva azt is, rendkívül sokat tanult a régi elnöktől, Mátray Attilától. Bízik benne, hogy a város cigány közössége fogja támogatni mind a polgármestert, mind a Phralipe jelöltjeit, akik név szerint a következők: Ferkovics Menyhért, Gavodi István, Kiszin László, Békésiné Kovács Mária Nikolett és Oláh Mihály.

Büszke vagyok arra, hogy míg politikai ellenfeleink nem tudnak kiállítani se a romák, se a nem romák közül olyan jelölteket, akik között nincsenek bűnözők, mi mindenféle bűnt elutasítunk, és nem engedjük, hogy bárki összekeverje a cigányság fogalmát a bűnözés fogalmával.

– hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Végül elmondta, büszke az elmúlt hat évben elért eredményekre. A vele szemben induló három csapat szerinte Lázár János A, B és C csapata, akiknek az a célja, hogy Lázár János kezébe adják vissza a várost. – Csak az az adósság, amit az elmúlt hat évben visszafizettük, elég lenne két felcsúti Pancho Aréna felépítéséhez. Persze Vásárhelyre nem stadion kell, annál sokkal fontosabb, hogy megújult a Városháza, megszépül és zöld marad a főtér, hogy a Green City elveknek megfelelő városközpontunk van – sorolta. Majd néhány másik fejlesztést illetve eredményt is említett, például a strand csúszdaparkját, a kempinget, a rendbehozott mártélyi tanösvényt, és azt, hogy eltörölték a vásárhelyieket sújtó építményadót. Majd arra is utalt, hogy a város immár egy szeretetközösség, ahol senkit nem ér politikai alapon hátrány.

Vásárhelynek tisztesség, becsület és szabadság kell

– zárta szavait Márki-Zay Péter, arra kérve a helyieket, hogy aláírásukkal segítsék a bemutatott jelöltek indulását, majd szavazatukkal is támogassák őket.

A felnőtteket a rendezvény politikai része után DJ Khal-Man és Turi Csaba közös zenélése szórakoztatta.

 • IMG_20240420_165539
 • IMG_20240420_165605
 • IMG_20240420_165812
 • IMG_20240420_171254
 • IMG_20240420_171616
 • IMG_20240420_172436
 • IMG_20240420_174204
 • IMG_20240420_175441
 • IMG_20240420_175617
 • IMG_20240420_180800
 • IMG_20240420_181017
 • IMG_20240420_181243
 • IMG_20240420_181622
 • IMG_20240420_182301
 • IMG_20240420_182752
 • IMG_20240420_183524
 • IMG_20240420_184151
 • IMG_20240420_184550
 • IMG_20240420_185046
 • IMG_20240420_185335
 • IMG_20240420_185602
 • IMG_20240420_190013
 • IMG_20240420_190758

Nézzék meg a VTV összeállítását is az eseményről!

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!