Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A hazai napelemek teljesítménye meghaladta Paksét

A közlekedés és az ipar energiafelhasználása csökkent, a lakosságé viszont nőtt 2020-ban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020-adik évi energiastatisztikájából szemlézett a Piac és Profit gazdasági portál.

Az elsődleges megújuló energiahordozókat tekintve az elmúlt években megfigyelhető biomassza-termelés és -felhasználás csökkenése tovább folytatódott 2020-ban, de a mérséklődés az előző évhez képest kismértékű, mindössze 1 százalék volt. A tárgyidőszak végén a hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye több, mint 2 000 MW-ot tett ki, vagyis meghaladta a paksi atomerőmű beépített teljesítményét. Ezzel összefüggésben a napenergia-termelés és -felhasználás 59,3 százalékkal haladta meg a 2019. évit. A megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya 2020-ban 13,9 százalék volt, ami 1,3 százalékpontos növekedést jelent a 2019. évihez képest.

A végfelhasználók által elfogyasztott energia mennyisége 1,2 százalékkal csökkent. A pandémia hatására a közlekedés energiafelhasználása 12 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest. Az ipar és a tercier szektor energiafelhasználása is csökkent, míg a lakosságé nőtt, amely egyrészt a fűtési időszak időjárásának, másrészt a koronavírus járvány következménye.

Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!