Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Infláció: akad, ami olcsóbb, de a legtöbb termék és szolgáltatás még mindig drágább

A HVG tételesen átnézte a KSH 140 termékcsoportra lebontott inflációs számait, élelmiszerek, ruházat vagy éppen rezsi tekintetében. Lapszemle.

Szeptemberben 12,2 százalékra mérséklődött az infláció az előző havi 16,4 százalékról, ezt közölte a KSH kedd reggel. De vajon mit jelent ez az egyes termékcsoportokra lebontva? Ezt nézte meg a hvg.hu:

  • Az élelmiszerek árai átlag 15,2%-kal drágultak. A cukor például 61%-kal drágult, de a teljesség igénye nélkül az alkoholmentes üdítőitalok 24, az óvodai, bölcsődei étkezés 22,7, a burgonya 18,6 százalékkal kerül többe, míg a liszt 13,9%-kal kevesebbe.
  • A ruhák 6,9%-kal drágábbak, a szövetek és a rövidáruk jelentősebben drágultak, a lábbelik (férfi, női, gyermek) például az átlag alatt.
  • A tartós fogyasztási cikkek 1,5 százalékkal nőttek, itt a háztartási eszközök még drágultak, a használt autók árai viszont átlag 8,5 százalékkal csökkentek.
  • A háztartási energia ára viszont átlag 14,6%-kal csökkent. A portál szerint mivel most már a tavaly szeptemberi, a rezsicsökkentés részleges elengedése utáni szinthez mérjük az árakat, ahhoz viszonyítva olcsóbb az energia, legalábbis a vezetékes gáz nagyon sokkal, és még az áram is. 2022 őszén nagyon durván megugrott a vezetékes gáz ára, az akkorinál most sokkal alacsonyabb. A szén vagy a tűzifa most még drágább, mint a rezsicsökkentés elengedése óta (31,7 és 18,7 százalékkal).
  • A benzin látványosan drágult (35,4%), ez jelentősen húzza fel az egyéb cikkek árát. De drágább a tankönyv (29%), a mosó- és tisztítószerek (25,6%), a háztartási fogyóanyagok (21,5%) a gyógyszer (8,2%).
  • A szolgáltatások átlag 13,6%-kal drágultak. De nem egy látványos emelkedés történt, hanem lassú, fokozatos. A távolsági utazás 30,1%-kal drágább, de a munkába/iskolába járás 21,7%-kal olcsóbb. A belföldi üdülésért 22,(%-kal fizetünk többet, sport- és múzeumi belépőkért 17,5%-kal. A legtöbb szolgáltatás drágult, a szemétszállítás, a víz-, és csatornadíj összege változatlan.

A lista természetesen nem teljes, érdemes szemezgetni a hvg.hu cikkéből.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!