Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Tanúmeghallgatásokkal folytatódtak a vásárhelyi sajtóperek

A peres felek által megjelölt tanúk meghallgatásával folytatódtak ma a Szegedi Törvényszéken azok a sajtóperek, amelyeket Márki-Zay Péter polgármester mint felperes indított el a Promenád, valamint a Vásárhely24, illetve ezek kiadója ellen, egy, az említett orgánumok főoldalán megjelent nyílt levél egy tényállításai miatt. Ezek szerint Szenti Csilla, még a szerkesztőbizottsággal működő Vásárhelyi Valóság kapcsán írta azt nyílt levelében, a lap szerkesztőségi ülése után a polgármester volt az, aki megfenyegette apját, Szenti Tibort azzal, hogy amennyiben nem mond le a szerkesztőbizottsági tagságáról, akkor Szenti Csillának valami baja eshet. Szenti Tibor szerint elhangzott ez a mondat, a többi tanú erről csak Szenti Tibor elmondása alapján tudott nyilatkozni. Két hét múlva hoznak ítéletet a perekben.

A polgármester keresetlevelében tagadta, hogy ő ilyen kijelentést tett volna. A legutóbbi tárgyalási nap előtt az alperesek érdemi ellenkérelmet nyújtottak be, és kérték tanúk, Szenti Tibor, valamint Szenti Csilla meghallgatását. A felperesek pedig az állításuk szerint az egész beszélgetés során jelen lévő, tehát a helyzetet tisztázni tudó dr. Kis Andrea alpolgármester és Soós Csilla, a szerkesztőbizottság egykori vezetőjének meghallgatását kezdeményezték.

Szenti Tibor tanúvallomásában ma azt mondta, hogy a polgármester megpróbálta őt, mint saját szavaival, jobboldali, keresztény, pártoktól mindig is független embert, rávenni arra, hogy álljon melléjük, ahogy ő fogalmazott, a baloldalra. Majd amikor ezt visszautasította, állítása szerint a polgármester a következő szavakat mondta: „Tibor, van neked egy lányod, nem félsz, hogy valaha bajba esik?”. A későbbiekben erről már nem beszéltek. Hozzátette, noha most papírról olvasta ezeket a szavakat, de emlékezetébe vésődtek, több mint 2 év távlatából is. A maga részéről ezt a dolgot befejezettnek gondolta, nem hitte, hogy valaha vissza kell rá emlékeznie.

Szenti Csilla azt mondta, elhangzott az a mondat, melyet ő leírt a levélben, erről édesapja tájékoztatta őt, annak elhangzása után mintegy fél órával. Arra a felvetésre, hogy a polgármester hogyan tudta volna fenyegetni szakmai pályáját, amikor abban az időben az állami irányítás alá tartozó Csongrád Megyei Levéltár hódmezővásárhelyi Levéltárában dolgozott, Szenti Csilla azt felelte, hogy véleménye szerint a polgármester nem volt azzal tisztában, hogy a levéltár kinek a fenntartása alá tartozik. Azt mindketten elmondták, hogy Szenti Tibor végigvitte szerkesztőbizottsági tagságát, annak megszűntéig, Szenti Csillát pedig a munkahelyén nem érte presszió.

Soós Csilla, aki abban az időben a Németh László Városi Könyvtár vezetője volt, elmondta, ő nem hallott olyan beszélgetést, ahol a polgármester fenyegette volna, akár a lánya által Szenti Tibort, de ő nem is hallotta beszélgetni a feleket. Amikor az egyik ilyen szerkesztőbizottsági ülés után együtt mentek kocsival, Szenti Tibor elmondta a sofőrnek, hogy Megfenyegettek a lányommal. Azonban erre a mondatra a későbbiekben nem kérdezett rá, ennek kifejtését nem kérte Szenti Tibortól, ezt a heves politikai vitáknak tudta be, ami lelkileg sokakat megviselt.

Dr. Kis Andrea tanúvallomásában annyit tudott elmondani, hogy történhetett valamilyen beszélgetés Szenti Tibor és Márki-Zay Péter között, de ennek tartalmáról vagy idejéről nem tud nyilatkozni, régen volt és többször is előfordulhatott, mert általában egyszerre hagyták el a helyiséget.

A felperesek kérték a keresetlevélben foglaltak jóváhagyását és ennek megfelelően alperesek által helyreigazító közlemény közzétételét, míg jogi képviselőjük szerint az alperesek a per során hitelt érdemlően bizonyították szavahihetőségüket, valamint hogy a Szenti Csilla által leírt kijelentés elhangzott, míg a polgármester már bizonyította azt a bíróság előtt, hogy nem szavahihető. Ezért kérte keresetének elutasítását.

A bíróság mindkét eljárásban június 28-án fog ítéletet hirdetni.

Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!