Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Bíróságra viszik a mártélyiak az iskola ügyét

Ombudsmanhoz fordulnak, de a bíróság döntését is kérik. A polgármester szerint a vonatkozó törvény értelmében fenn kell tartani az iskolát.

Hetek óta küzd Mártély vezetése és lakossága azért, hogy a tankerület által bezárásra ítélt iskolájuk mégis megmaradhasson. A történtekről lapunk több cikkben beszámolt. Gondoltak olyan megoldásra, hogy egyházi kézbe adják az intézményt, illetve minden lehetséges módon igyekeztek felhívni a közvélemény figyelmét a falu gondjára. Miközben a Fidesz a polgármestert hibáztatja az iskola tervezett bezárása miatt, ők gyertyagyújtást szerveztek az iskolánál, a Maruzsa Zoltán államtitkár asztaláig futó mártélyiakra pedig az országos sajtó is felfigyelt, később elhatározták, hogy ombudsmanhoz fordulnak az iskola védelmében. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ egy közleményében kifejtette, azért nem tartják életszerűnek a már csak alsó tagozattal működő mártélyi tagintézmény fenntartását, mert rendkívül kevés gyermeket írattak be oda.

Az iskola szeptemberben 22 fővel kezdené a tanévet. A tankerület korábban úgy érvelt: „mindössze 5 elsőst írattak be a tagintézménybe, annak ellenére, hogy a településen 14 elsős korú gyermek él, a szüleik azonban a szabad iskolaválasztás lehetőségével élve a szomszédos településekre – jellemzően Hódmezővásárhelyre – íratták be gyermekeiket.” Mártély polgármestere, Putz Anita tegnap a Facebook oldalán azt írta, néhány, a köztudatba bekerült téves számadatot szeretne helyesbíteni. Valóban 14 nagycsoportos korú kisgyermek van a faluban, de ebből négyet még visszatartanak a szülők, ők óvodások maradnak szeptemberben. A tíz iskolába menőnek a felét, 5 gyermeket Mártélyra szeretnének járatni a szüleik. A másik öt közül ketten elköltöznek a faluból, ezért nem a tagintézménybe íratták a gyermekeket. Mindössze három kisgyerek esetében van arról szó, hogy valóban nem a mártélyi iskolára esett a szülők választása.

Az sem igaz, írja Putz Anita, hogy nincs Mártélyon elég gyermek az iskola fenntartásához. A törvény így rendelkezik, idézi:

„Azon a településen, ahol legalább nyolc óvodáskorú vagy nyolc alsó tagozatos korú gyermek rendelkezik lakóhellyel és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább három évig fennmarad, továbbá ha a szülők ezt igénylik, óvoda esetében a települési önkormányzat, alsó tagozat esetében a települési önkormányzat kezdeményezésére az illetékes tankerületi központ a hivatal tájékoztatása mellett gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról.”

A mártélyi polgármester meglátása: a köznevelési törvény mai napon hatályos állapota szerint Mártélyon iskolát a tankerület köteles fenntartani. A napokban szolidaritásból több kistérség és falu vezetője, intézményfenntartója, tanára kereste meg, hogy kifejtsék, náluk is hasonló vagy alacsonyabb diáklétszámmal működtetnek iskolát a tankerületek és szó sincs bezárásról, átszervezésről, fogalmaz a bejegyzésében.

Az Index ma arról írt, hogy a mártélyiak bíróság elé viszik az ügyet. Ezt az információt lapunk kérdésére megerősítette Putz Anita. A beadványt még nem továbbították a Szegedi Törvényszék felé, teljesen komplex anyagot szeretnének összeállítani, nehogy valami apróságon csússzon el a dolog, részletezte.

„Az én dolgom, hogy a mártélyi gyermekek iskolájának biztosításáért küzdjek, és teszem ezt addig, amíg sikerrel nem járok.”

– zárta a Facebook bejegyzést Putz Anita.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!