Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elrejtett üvegparkettre bukkantak a városháza pincéjében

Az egykori Banhof/Főnix szórakozóhely zenekari próbateremmé való átalakítása során más érdekességekre is bukkantak. A bontási munkák befejeződtek, elkezdődött az építkezés. Az első ütemmel a hónap végére akár végezhetnek is. A címlapképen a megtalált és már kibontott üveg táncparkett helye.

A zenekari próbaterem a városháza pincéje azon részében épül, ahol a kétezres évek elején bezárt a Banhof, korábban Főnix nevű szórakozóhely. A hely ideális arra, hogy zenekari próbateremként álljon a fiatalok, vagy a régebb óta fiatalok rendelkezésére, hiszen itt senkit nem zavarnak munkaidő után, mert egyik oldalon a gimnázium, a másikon az önkormányzat épülete, lefelé pedig egy nagy tér van, a strand felé. Tehát senkit nem zavarnak a hangos zenével. Ugyanakkor központi helyen van, jól megközelíthető. Előadásokat, közösségi alkalmakat is lehet majd itt szervezni – jelentette ki Márki-Zay Péter polgármester, még az épületrész átalakításával kapcsolatos szerződés aláírásakor, még tavaly szeptemberben.

– Befejeződtek a bontási munkálatok, így a kivitelezés látványosabb része kezdődik – mondta ma a helyszínen a kivitelezővel folytatott megbeszélést követően Molnárné Kőfalvi Ágnes projektmenedzser. – Egy minimalista kamaratermet képzelünk itt el, ami azt jelenti, hogy ne nagyon számítsunk nagy dizájnelemekre, próbáltunk a költségvetéshez mérten optimális megoldást találni – tette hozzá. A bontási munkálatok során a kivitelezők több meglepetésbe is bukkantak, így az egykori üveg táncparkettre (amit azonban minősége és látvány miatt nem tartottak meg), igaz, azt már korábban lebetonozták és olyan üregekre is a falban, melyekről kiderült, hogy nem vezetnek sehová.

  • Zenekari próbaterem pince városháza (1)
  • Zenekari próbaterem pince városháza (2)
  • Zenekari próbaterem pince városháza (3)
  • Zenekari próbaterem pince városháza (4)
  • Zenekari próbaterem pince városháza (5)
  • Zenekari próbaterem pince városháza (7)

A próbateremben két (egy kisebb és egy nagyobb) kamaraterem kap helyet, de lesz benne egy raktárhelyiség a hangszereknek is. A legnagyobb változás az lesz, hogy teljesen elbontják a Bethlen felőli oldal bejáratát, s visszaállítják ott a városháza eredeti állapotát, a Hősök tere felőlit pedig alkalmassá teszik arra, hogy ott a mozgáskorlátozottak is könnyen be tudjanak jutni. A lépcső mellett új lépcsőliftet is telepítenek. A munkálatok első ütemét, azaz a kamaraterem felőli részt május végére, június elejére szeretnék befejezni. A második ütem lesz a pince, a Bethlen gimnázium felőli részének felújítása.

A zenekari próbaterem két részébe összesen 140-en is elférnek, s a nagyobb terem színpadi műsor rendezésére is alkalmas lesz.

Kis Ernő, a kivitelező Miksi Bau Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a leendő próbateremben a bontási munkálatokat befejezték, jelenleg az új elektromos vezetékeket húzzák ki. Hozzátette, hogy a falak nagyon jó állapotban vannak annak ellenére, hogy azokat az elmúlt több, mint egy évszázad alatt sokszor átalakították, nagyon sok korábbi sérülését most javították ki. – Azt szeretnénk, hogy elkészüljenek az alapvető szakipari munkák, hogy elkezdődhessen a vakolás, melyet a pince tulajdonságai miatt speciális anyaggal végzik. Ha azzal végeztek, kezdenek hozzá festéshez, az aljzatkiegyenlítéshez, – betonozáshoz, majd leteszik a hidegburkolatot.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!