Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Taps és ováció bent – ellenplakátok kint – Orbán Zürichben

Hangos a magyar közmédia az örömtől, hogy a miniszterelnök Zürichben, egy luxushotelben, teltház előtt beszélt a Weltwoche című svájci hetilap 90. születésnapján, ahol egyórás szónoklata végén állva tapsolta meg a közönség. Igaz, aktivisták őt bíráló plakátokkal rakták tele a hotel környékét, sőt egy ellenbeszédet is megfogalmaztak.

Orbán Viktor a svájci jobboldali-populista hetilap, a Weltwoche meghívására érkezett Zürichbe. A Weltwoche az egyik legellentmondásosabb svájci lap, amely nem titkoltan a populista Svájci Néppárt (SVP) elvtelen támogatója. Mellesleg pedig Putyin-barátsága miatt manapság már a saját előfizetői körében is ellenszenvet kelt. Szerdán a magyar miniszerelnök ennek a lapnak a 90. születésnapján, egy luxushotelben, teltház előtt mondta el szónoklatát. Kifejtette, hogy Svájc és Magyarország számára közös a probléma, ez pedig az Európai Unió – bár Svájc nem tagja az EU-nak -, majd hosszas történelmi fejtegetésbe kezdett. Orbán beszédét részletesen elemzi a Telex cikke itt.

A miniszterelnök fogadtatásáról az SRF, vagyis a svájci közmédia cikke is ír. Beszámolójuk szerint Orbánt már a terembe érkezésekor standing ovation – azaz állva tapsolás – fogadta. De a pódiumon is nagy csodálatot zsebelhetett be a Weltwoche főszerkesztőjétől, Roger Köppeltől, akinek oroszpártisága közismert Svájcban. A főszerkesztő és SVP-s politikus jó kapcsolatokat ápol Putyin propagandistáival, olyannyira, hogy az oroszbarát propaganda a lapban is nyíltan megjelenik. „Augusztusban például azt írták, Kijevben valójában „partihangulat” uralkodik a háborús félelem helyett, amit egy Tiktok videóra alapoztak. A Kreml-pártiság még az előfizetők körében is ellenszenvet keltett. Volt olyan szerző is, aki bejelentette, nem ír tovább a „putyinista” hetilapnak. Köppel Orbán Viktorral is jó kapcsolatokat ápol, a magyar kormányfő gyakori szereplője lapjának. ” – írja a Népszava.

Köppel a pódiumon Orbánt köszöntve így fogalmazott: „Bevallom, Orbán úr, Miniszterelnök úr, Ön az egyik nagy példaképem.” – ezzel a kijelentéssel máris újabb tapsvihar tört ki a teremben. A hallgatóság soraiban egyébként az SVP számos prominens tagja mellett sok magyar származású ember is jelen volt.

– Számomra és a magyar nép számára jelenleg Orbán a megfelelő személy, akkor is, ha nyugati szemmel ez esetleg másként néz ki – nyilatkozott egy fiatalember a svájci közmédiának, aki magyar édesanyját kísérte el a rendezvényre.

Kritika egyáltalán nem hangzott el a rendezvényen – írja az SRF – egy szó sem esett a (magyarországi – szerk. megj.) demokrácia hiányáról, a szólás- és sajtószabadság problémáiról. Bár a rendezvényt megelőzően aktivisták nyilvánosságra hoztak egy ellenbeszédet, amelyben arra figyelmeztettek: a főszerkesztő Köppel, illetve az SVP bizonyára azért hívják meg az autokrata Orbánt, hogy demokráciaellenes receptjeit Svájcban is szalonképessé tegyék. A hotel körül pedig, ahol bent Orbán a beszédét tartotta, a rendőrség volt kénytelen eltávolítani a plakátokat, amelyek a magyar miniszterelnök látogatását bírálták. De magában a luxushotel termében a taps és a csodálat uralkodott – írja a svájci közmédia.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!