Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Orbán bizony mégis úgy táncol, ahogy az EU fütyül

A tegnapi EU-csúcson Magyarország miniszterelnöke végül mindenben engedett az unió nagyobb államainak, és megszavazta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását. Szembement tehát másfél millió magyar nemzeti konzultáción kinyilvánított véleményével, és meghajlott „Brüsszel” akarata előtt.

Míg Orbán eredetileg több feltételhez is kötötte az Ukrajnának tervezett uniós támogatáshoz való hozzájárulását, a befolyásosabb tagállamok végül meggyőzték – csütörtökre már csak egy követelése maradt: az, hogy évente lehessen vétózni a támogatás folyósítását. A többi tagállam viszont hallani sem akart erről, így végül Orbán Viktor volt kénytelen meghajolni akaratuk előtt.

A végül létrejött megállapodás szerint az uniós vezetők évente vitát rendeznek az 50 milliárdos segélycsomag végrehajtásáról, és, ha szükséges, leghamarabb két év múlva – de akkor is csak egyhangú döntéssel – tarthatnak felülvizsgálatot róla. Ezt azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnönek még 2026-ban is maga mellé kellene állítania a többieket, ha szeretné módosítani az Ukrajna támogatásról hozott döntést.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsági elnöke, a csúcsot követő tájékoztatóján határozottan tagadta, hogy pénzt ígértek volna Orbánnak cserébe azért, hogy beleegyezett Ukrajna segélyezésébe. Megfigyelők ugyanakkor nem zárják ki, hogy az alkudozások során szóba kerülhetett a felfüggesztett támogatások részleges felszabadítása az “arányosság” jegyében és a magyar teljesítésről készült brüsszeli értékelések módosítása után – írja a Népszava.

Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!