Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ismét oltárfelújítást támogat a közgyűlés

Háromszázezer forinttal segíti a vásárhelyi szerb ortodox templom (a képen liturgia zajlik az ikonosztáz előtt) oltárfelújítását a vásárhelyi képviselő-testület. A közgyűlés korábban a Szent István római katolikus templom felújítását támogatta, a református egyház pedig épületfelújításokra kapott vissza nem térítendő támogatást.

Felekezettől független anyagilag is támogatja a vásárhelyi közgyűlés a városban működő történelmi egyházakat, mely legutóbbi jó példája, hogy háromszázezer forint vissza nem térítendő támogatást szavazott meg a legutóbbi közgyűlésen a – Bessenyei Ferenc Művelődési Központ melletti, a sétálóutcának háttal álló – szerb-ortodox templom oltárának felújítására.

A városban egykoron élt szerb menekültek adományaiból emelt templomot a Tornyai János Városrehabilitációs Programban több mint 80 millió forintból újították fel még 2012-ben, majd szentelték újra. A több száz éves egyházközösség ma kis közösségnek számít. Ezért minden évfordulóval ennek megmaradását is ünneplik, de megemlékeznek a város lakóiról is, hiszen e közösség fennmaradását – köszönhetően a tehetős kereskedődinasztiáiknak, – ők is segítették.

A szerb ortodox egyházközség gyűjtést szervezett az oltárban lévő asztal márványborítása, márványdíszei, az elhasználódott istentiszteleti eszközei cseréje, pótlása érdekében, illetve a misekönyvek kiegészítése, cseréje miatt.

Nem ez az egyetlen támogatás, melyet a közgyűlés mostanában vissza nem térítendő támogatásként a történelmi egyházaknak nyújtott. 200 ezer forintot adott a Szentháromság templom orgonafelújítására, majd – mivel a hívek az ehhez szükséges összeget rendkívül rövid idő alatt összegyűjtötték, – ezt az adománnyal a Szent István templom új oltára felállítását segítették.

De támogatták a református ótemplomi gyülekezet három városképi jelentőségű épületének felújítását is, így 1 millió forinttal járultak hozzá a Zrínyi u. 5 szám alatti lelkészlakás, 1,5 millióval a Szőnyi Benjámin Református Iskola Andrássy út 33. szám alatt épülete (ez a könyvtárral szemközti „Pávás”-ház) és 3 millió forinttal a Malom u. 15-17. szám alatti a Református Egyházi Gyűjteménynek helyt adó épület renoválásához.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!