Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Idegenben hozta el első győzelmét a Kosársuli az új edzővel

Nehéz helyzetben, csodálatos játékkal szerezte meg első győzelmét vendégként az NB I/B Zöld csoportjában a Vásárhelyi Kosársuli: a megbízott edző, Utasi Gábor irányításával a csapat az első perctől a lefújásig vezetve 85-71-re nyert a Dunaharaszti otthonában.

A szerdai, Békéscsaba elleni Hepp Kupa-továbbjutás éreztette a hatását a vasárnapi, Dunaharaszti MTK ellen megvívott bajnokin a Kosársuli-játékosokon, ugyanakkor egyáltalán nem volt zökkenőmentes a hét második fele, egyben a felkészülés: Vuk Pavlovic vezetőedző váratlan távozását követően kellett felocsúdnia a fiatal keretnek. Ez a jelek szerint remekül sikerült, hiszen a megbízott edző, a Kosársulit az utóbbi években többször is irányító Utasi Gábor vezetésével remekül teljesített a csapat.

A Kosársuli a fordulót megelőzően egyébként a 12., a Dunaharaszti a 6. helyen állt, ám sem ez, sem pedig az nem látszott a pályán, hogy a korábbi vásárhelyi játékos, Ughy Albert által menedzselt DMTK a legutóbbi két bajnokiját megnyerte, a bajnokságban a legnagyobb veresége eddig hétpontos volt, hét közben pedig szoros kupameccsen kaptak ki a Piros csoport egyik élcsapata, a BKG-Príma ellen.

Már a találkozó legelején látszott, hogy pazar napja lesz a Kosársulinak, hiszen Kelemen kettő és Borbáth egy triplájával 2-9 állt az eredményjelzőn a második perc elején. Ezt követően picit megállt a lendület, hogy aztán a negyed közepén Kelemen, Borbáth, Pinnyey és Balogh pontjaival folytatódjon – 7-13-nál, a 4. perc végén időt is kért Ughy Albert. Simonics vezetésével közelebb is jött a DMTK, amire Utasi Gábor válaszolt egy időkéréssel (14-16, a 7. perc eleje), és ez nagyon jókor érkezett, hiszen a következő másfél percet zsinórban négy sikeres hármassal (Borbáth, Borbáth, Pinnyey, Knyur sorrendben) 14-2-re nyerte meg a csapat. Mínusz tizennégyről csak mínusz tizenegyre tudott zárkózni a Dunaharaszti az első játékrész végére, így stabil előnnyel kezdhette a második negyedet a Kosársuli (21-32).

A játék képe nem változott, a Dunaharaszti továbbra sem találta az ellenszert, és bár Ughy Albert a 13. percben ismét időt kért, Balogh triplájánál már tizenöttel ment a Kosársuli (23-38). Innen a hazaiak percei jöttek, 7-0-val visszazárkóztak tíz ponton belülre, ám a félidő vége Bálint hármasainak és Pinnyey remek játékának is köszönhetően ismét a vásárhelyieké volt, így tizenkét pontos különbséggel mehettek pihenni a csapatok (34-46).

A nagyszünetet követően Bálint újra szórt egy triplát, majd Balogh is villant (42-56, 23. perc), ám valahol tudni lehetett, hogy a parádés dobóforma nem tart örökké. Ezt a hullámvölgyet használta ki sikeres támadásokkal és jó csapatjátékkal a DMTK, így a harmadik negyed végére veszélyesen közel értek a Kosársulihoz (53-59).

A 32. percben aztán Borbáth kosarai segítették ki a csapatot: nem hagyta, hogy négypontos hátrányon belülre kerüljön a Dunaharaszti, gyorsan kilencre növelte a különbséget (55-64). Ughy Albert egyből időt kért, ám ez sem Borbáthot, sem a kiváló védő- és támadólepattanózást nem hatotta meg, és két perc alatt ismét tizennéggyel ment a Kosársuli (57-71). A 34. és a 37. percben is időt kért Utasi Gábor, és noha Rozs pontjaival igyekezett meccsben maradni a DMTK, úgy tűnt, a stabil előny kitart. A 38. percben aztán Magashegyi kettesét Imolay triplája követte, és ismét megérezte a vérszagot a hazai csapat (71-75). Az álmaikat ezúttal is Borbáth törte össze, a kosara után labdát szerzett, majd faultot harcolt ki és mindkét büntetőjét értékesítette (71-79). Ez lényegében eldöntötte a meccset, hiszen innen már csak Kosársuli-játékos (Kelemen és Bálint) volt eredményes – még az is belefért, hogy a 71-85-ös végeredményt a hármasával beállító Bálint a jól megszokott pisztolyos kabalagólöröme miatt technikait kapjon a játékvezetőktől.

A 41 lepattanót gyűjtő, a palánk alatt és a távolról is erős játékot bemutató, összesen 15 triplát dobó Kosársuliból Borbáth 30 pontig, Bálint dupla-dupláig (19 pont, 10 lepattanó), Pinnyey 13 pontig és 9 lepattanóig jutott, de a kezdőötösből Balogh (9 pont, 7 lepattanó, 6 assziszt) és Kelemen (10 pont) is remek teljesítményt nyújtott fizikálisan és mentálisan is. Talán utóbbi volt most az igazán fontos.

NB I/B Zöld csoport, 8. forduló:

Dunaharaszti MTK-Vásárhelyi Kosársuli 71-85 (21-32, 13-14, 19-13, 18-26)

Dunaharaszti Sportcsarnok. Vezette: Horváth, Szalai, Csák

DMTK: Pafféri 15/3, Simonics O. -, Fekete 3/3, Imolay 18/6, Vasas 2
Cserék: Rozs 18, Magashegyi 7/3, Simonics L. 5/3, Szatmári 3
Vezetőedző: Ughy Albert

Kosársuli: Borbáth 30/15, Balogh 9/6, Kelemen 10/6, Bálint 19/12, Pinnyey 13/3
Cserék: Knyur 3/3, Kass 1, Bősz -, Filak –
Megbízott edző: Utasi Gábor

Utasi Gábor„Nehéz helyzetben mutatkozik meg, hogy mennyire van egyben egy csapat. Sikerült bebizonyítaniuk a fiúknak, hogy a Kosársulinak csupa nagybetűs felnőttCSAPATA van. Koncentráltan kezdtük a találkozót, mindent is bedobtunk. Később voltak hullámvölgyek, de ilyenkor mindig volt valaki, aki átlenditette a csapatot. Jó érzés volt újra NB I-es csapattal nyerni!”

Az U20-as csapat 51-29-es félidőt követően 104-70-re kikapott a bajnokságot hibátlan mérleggel vezető hazaiaktól, így visszacsúszott a tabella 3. helyére.

Folytatás november 17-én, pénteken 18:30-tól hazai pályán, az egri Eszterházy SC ellen.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!