Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

Idővel a magyar zöldgazdaság meghatározó szereplőjévé emelkedhet az újonnan felállított létesítmény.

A Szegedi Tudományegyetem Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT).

Az SZTE EIT-et az egyetem MTI-nek küldött közleménye szerint fontos fejlődési állomásnak tekintik, mivel a megvalósítását saját laboratóriumi kutatási eredmények tették lehetővé. Az egyetemi Science Parkban első ízben egy napelemparkot építettek, hogy zöld áramot nyerjenek az elektrokémiai folyamatokhoz, ezt követően érkezett meg az a két konténer, amelyekben az SZTE saját tervezésű berendezései víz felbontásával e-hidrogént nyernek. Itt kap helyet az a technológia is, amivel a helyszínen szén-dioxidból szén-monoxidot állítanak elő.

A később üzembe helyezett harmadik konténerben állíthatók elő a szintetikus üzemanyagok a korábban termelt e-hidrogén, valamint szén-dioxid vagy szén-monoxid reakciójával. A szintetikus nyersanyag hasonló a természetben bányászott kőolajhoz, készíthető belőle benzin, gázolaj, kerozin vagy nehezebb olajok is.

Az egyetem talán legnagyobb sikerélménye az állomással kapcsolatban az, hogy ezzel közelebb kerültek a célként kitűzött zöld, önfenntartó működéshez. Idővel pedig a tesztállomás a hazai zöldgazdaság meghatározó elemévé is válhat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!