Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Rendkívüli támogatást ad a város a viharkárosultaknak

Rengetegen szenvedtek anyagi kárt a hétvégi vihar miatt Hódmezővásárhelyen, az önkormányzatnál megtalálták a módját, hogyan tudják segíteni a lakosságot – hangzott el Márki-Zay Péter és Gyöngyösi Ferenc hétfői bejelentkezésében. A polgármester és az alpolgármester arról is beszélt, folyik a város takarítása, a fákat pedig egy géppel vizsgálják át.

Összesen 238 kárbejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, 18 csapattal dolgoztak a város különböző helyein és az áramszolgáltató is hasonlóan nagy erőket mozgosított. Ennek eredményeképpen ma minden rész járható a városban és mindenhol van áram – tudatta Márki-Zay.

Gyöngyösi arról beszélt, a tűzoltók jelenleg is dolgoznak és az önkormányzatnál is ennek rendelnek alá mindent. Így holnaptól két műszakban szállítják el a zöldhulladékot a közterületekről. Három erdészetre, faápolásra szakosodott vállalkozással zajlanak a fametszések a városban, illetve egy kölcsönzött géppel takarítják az útra ragadt faleveleket.

A polgármester hozzátette, az autósak jelentős kár érte, akinek nincs CASCO-ja, azoknak nem fogja fedezni a biztosítása kárt. Ezért bejelentette, hogy egy 5 millió forintos rendkívüli eseti viharkár alapot hoznak létre és a bejelentett károk után, – ahol a biztosítás nem fedezi és az illető anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a talpraállást, – kaphatnak támogatást a város költségvetéséből.

Márki-Zay hangsúlyozta, hiába közterület, nem az önkormányzat a felelős, de megpróbálnak segíteni, várják majd a károsultakat. Felhívta a figyelmet, nem a beteg fákat csavarta ki a szél most, így a korábbi jelzések alapján hiába vágták volna ki a fákat, nem előzhették volna meg a bajt. Most azonban az idősebb, nagyobb, veszélyes helyen lévő fákat átvizsgáltatják, 2 millió forint értékben rendelnek meg műszeres vizsgálatot.

Kiemelte a járdák helyreállítását is, ennek értelmében az önerős programot újraindítják. Akiknek a vihar tönkretette a járdáját, azoknak az önkormányzat alapanyagot biztosít. Kertvárosban pedig kimondott járdaépítési program indul, ott különösen nagy a kár.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!