Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

1956-ra emlékeztek az Eötvös diákjai is

A HSZC Eötvös József Technikum tanulói október 21-én a hódmezővásárhelyi ’56-os emlékműnél koszorúztak, leróva tiszteletüket a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Ők azok, akik generációról generációra adják tovább az 1956-os, októberi események mondanivalóját. Az iskola vezetésével több osztály vonult ki a tiszteletadáshoz, melyet követően Gregus Anna magyar-történelem szakos tanárnő beszédét hallgatták meg, aki vásárhelyi példákat sorolva mutatta be a történéseket, valamint az események súlyát – tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot Molnár Márton pedagógus.

Gregus Anna felidézte: Vásárhely is megmozdult, a Bethlen diákjai leverték a Rákosi-címereket az iskolájukban, ledőlt az ’Iván-szobor’. 1956. október 28-án a forradalom győzött: Nagy Imre rádióbeszédében kiállt a forradalom mellett, de a szovjet tankok a forradalmat és szabadságharcot végül vérbe fojtották, véres megtorlás következett, megteltek a börtönök.

Vásárhelyen 15 pedagógust bocsátottak el állásukból, a gimnázium igazgatóját, Gyáni Imrét letartóztatták, hat év börtönre ítélték, és örökre eltiltották a tanári pályától. Lista készült azokról a diákokról, akik részt vettek az eseményekben, az érettségin közölték velük, hogy nem tanulhatnak tovább, a felvételi kérelmeiket nem továbbítja az iskola.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!