Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Csatárláncban adta le a népszavazási aláíróíveket az ellenzék

Mint arról tegnap beszámoltunk, két népszavazási kérdésre összesen 470 ezer aláírást gyűjtött össze az ellenzék. Az aláíróíveket péntek reggel adta le a Nemzeti Választási Irodának a hat ellenzéki párt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetői, aktivistái.

Az átadás előtt Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, a népszavazás nemcsak azokról az érdemi kérdésekről szól, amelyeket megfogalmaztak a Fudan Egyetemet és az álláskeresési járulékot érintően, hanem arról is, hogy milyen demokratikus gondolkodás mentén, mennyire hagynak a hatalmat gyakorlók beleszólást az embereknek az őket érintő ügyekbe.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint ,,igenis ki lehet írni április 3-ra a népszavazást. Hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy bármiféle határidőt lekéstünk.” Úgy véli, ha ők meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az összegyűjtött aláírásokat, akkor a Nemzeti Választási Iroda is képes erre, hiába lenne a törvény szerint erre 60 napja.

A koronavírusos Márki-Zay Péter üzenetét Péterfi Judit olvasta fel. A közös miniszterelnök-jelölt minden aktivistának köszönetet mondott, és kijelentette: nekünk van 235 ezer bátor emberünk.

Márki-Zay szerint két világ él egymás mellett Magyarországon, az egyik hazugságokkal tereli el a figyelmet a lényeges kérdésekről. Ez az az oldal, amely jelenleg is óvodások nemváltó műtétjével riogatja az embereket, miközben hallgat a korrupcióról, hallgat az érdemi ügyekről. A valódi kérdések közé tartozik – és ezt karolta fel üzenete értelmében a másik világ, a másik oldal –, hogy miben lehet és tudja az állam segíteni az embereket, akik akár a járvány nyomán elveszítették a munkájukat, vagy hogy milyen felsőoktatási képzést, és ahhoz milyen elhelyezést biztosít a magyar állam a magyar diákoknak, nem pedig a kínaiaknak. Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről fog szólni: Fidesz vagy nem Fidesz – írta a miniszterelnök-jelölt.

Az ellenzék ebben a két kérdésben gyűjtött aláírásokat:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!