Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A szarvasmarhák gyomrában lévő baktériumok képesek lebontani a műanyagot?

Legalábbis erre jutott egy friss kutatás Bécsben. Azt már ugyanis korábban tudták, hogy egyes mikrobák képesek lebontani a természetes poliésztert, amely például a paradicsom vagy az alma héjában található. Mivel a tehenek tápláléka tartalmazza ezeket a természetes poliésztereket, a tudósok eddig is úgy sejtették, hogy gyomrukban élnek olyan mikrobák, amelyek képesek lebontani az összes növényi anyagot.

Ennek kiderítésére egy ausztriai vágóhídról szereztek be a szarvasmarhák bendőjében termelődő folyadékot. Ezeket a folyadékokat 3 féle poliészterrel próbálták ki:

  • szintetikus polimerrel, amelyet általában textíliákban és csomagolóanyagokban használnak,
  • biológiailag lebomló műanyaggal, amelyet komposztálható műanyagzacskókhoz használnak
  • és egy megújuló erőforrásokból előállított bioalapú anyaggal.

Az eredmények szerint a szarvasmarha gyomrában élő mikroorganizmusok mindhárom műanyagot képesek lebontani a laboratóriumi körülmények között. A műanyagporok gyorsabban bomlottak le, mint a műanyagfólia. A következő lépésként a bendőben lévő több ezer mikroba közül azonosítani kell azokat, amelyek a műanyag lebontásában szerepet játszanak, majd az általuk termelt enzimeket. Ha ez megtörtént, akkor azokat elő lehet állítani és újrahasznosító üzemekben lehet alkalmazni.

Forrás: Magyar Narancs

Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!