Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Több mint százan voltak a vásárhelyi madármegfigyelésen

Idén is jól szerepelt Magyarország az Európai Madármegfigyelő Napokon. A rendezvényhelyszínek számában az első, a résztvevők számában pedig a második helyen szerepeltünk. A vásárhelyi eseményen is több mint százan vettek részt, így ez a helyszín is nagyban hozzájárult a szép nemzetközi sikerhez. A vásárhelyi eseményt a Magyar Madártani Egyesület és a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület közösen szervezte. Az őszi madárvonulás megfigyelése az egyik legjobb alkalom arra, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a természet sokszínűségére és az élőhelyek megóvásának fontosságára.

Harmincegyedik alkalommal rendezték meg a múlt hétvégén az Európai Madármegfigyelő Napokat és a hagyományokhoz hűen ezúttal is jól szerepeltek a magyarok. Ennek egyik fő oka a jó szervezés, ami a vásárhelyi helyszínen is jellemző volt.

Hódmezővásárhelyen is most már lényegében tíz éves hagyománya van ennek a programnak. Mindig részt szokott venni a helyi madarász csapat ebben és mindig a Téglagyári tavaknál szokott lenni, általában egy bemutató gyűrűzéssel összekötött madár megfigyelés, illetve ezt szoktuk színesíteni odúbarkácsolással, odúnézéssel és mindenféle egyéb programmal, ami szem szájnak ingere

– mondta el a Vásárhelyi Televíziónak Verseczki Nikoletta, a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület madárgyűrűzője.

A szervező szerint fontos, hogy olyanok is kilátogatnak erre a rendezvényre, akik nem foglalkoznak napi szinten madármegfigyeléssel, de szeretik a természetet és a szabadtéri programokat. Nem meglepő tehát, hogy több mint százan látogattak ki a Téglagyári tavakhoz.

Ezzel is hozzájárultak a vásárhelyi szervezők ahhoz, hogy több kategóriában is jól szerepeljünk. A helyszínek számát tekintve ugyanis első helyen végzett Magyarország, a részvevők számát tekintve pedig a második helyezést értük el Európában. A megfigyelt madarak tekintetében is az előkelő 4. helyen végeztünk.

Javában zajlik már a vonulás, tehát a nyári, énekes madarak, akik ott fészkelnek a Téglagyári tavak környékén, nekik nagy része tulajdonképpen már elvonult, még egy képviselőjével találkozhatunk, például volt egy kései foltos nádi poszáta. Akikkel most találkoztunk szombaton, jellemzően már az északabbi költőterületeiről, a vonulását megkezdő madarak voltak. A leggyakoriabb hálóba került madár így a barát poszáta volt, illetve a csilpcsalpfüzike, ők egyébként fészkelnek is Magyarországon, de ezek a példányok már jó eséllyel északi vendégek voltak, nem a nálunk fészkelő állomány madarai

– tette hozzá a szakember.

Közel 80 madár akadt bele a tíz kihelyezett hálóba, ezek között voltak olyanok, amelyeket korábban már meggyűrűztek. A legtöbb befogott és gyűrűvel ellátott egyed a tó környékén élő őszapó és széncinege volt.

Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!