Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Megérkeztek Vásárhely térségébe az első kis pólingok

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tónál március 15-én figyelték meg az első kis pólingokat a nemzeti park munkatársai. A Kis-Sárréten szintén a hónap közepén bukkantak fel az első csapatok, számuk azóta már több százra emelkedett.

A kis pólingok európai állományai a kontinens északi tájain költenek, Izlandtól Skandinávián át egészen Oroszországig. A telet Nyugat-Európa és Afrika tengerpartjain töltik. Tavaszi és őszi vonulásuk során két tradicionális megállóhelyük van: Hollandia és Magyarország.

Idén a kardoskúti Fehér-tónál a március 15-i hosszú hétvégén bukkant fel az első példány, március 25-én pedig már 12 madarat figyeltünk meg. Az elkövetkező napokban ez a szám várhatóan jelentősen növekszik majd, ugyanis a faj vonulási csúcsa április első hetére tehető – írja a nemzeti park.

A Kis-Sárrét nem tartozik a kis pólingok tradicionális állomáshelyei közé, de az elmúlt években egyre nagyobb számban állnak meg itt a tavaszi vonuláskor. A napokban mintegy hatszáz példány éjszakázott az egyik lecsapolt halastó medrében.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!