Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vásárhelyt Európa Kerámia Fővárosává nyilvánították

Kétmillió forinttal támogatja a vásárhelyi önkormányzat a helyi kerámiaközpontot, hogy az rendbe tetethesse a Nagy Sándor utcai központ udvari épülete tetejét – jelentette be a Kerámiaművészet 10000 éve Hódmezővásárhelyen című nemzetközi konferencia bevezetőjében Márki-Zay Péter polgármester.

Az idén 25 éves Vásárhelyi Kerámiaszimpózium alkalmával a városházán rendezett konferencia előadói a vásárhelyi kerámia hagyományait, a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium hazai és nemzetközi jelentőségét és kapcsolatait, valamint az alkotók és a helyi cégek kapcsolatát járták körül.

A vásárhelyiek elkötelezettek a helyi értékek iránt

– A kerámiaszimpózium 25 esztendeje alatt több, mint száz kiállítást rendeztünk, évente 15 hazai és külföldi alkotó jön el Vásárhelyre, hogy résztvevőként dolgozzék, s így bővül a nagyon nagy értékű városi kerámiagyűjtemény is – mondta Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész, a Vásárhelyi Kerámiaközpont vezetője, a Wharta Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke. Hozzátette: úgy gondolja, hogy a szimpózium partnereit, azaz város önkormányzatát, illetve az alkotóművészeknek helyt adó gyárakat is megérdemli az elismerés. – Egy zokszót sem ejtettek, amikor fogadni kellett a művészeket, vagy amikor a Covid idején nem lehetett kimenni hozzájuk, a műteremben biztosították az alkotómunkához szükséges dolgokat. A Vásárhelyi Kerámiaműhely, a gyárak és a város folyamatosan együttműködnek, s ez elé az eltelt 25 év alatt semmiféle akadály nem gördült – tette hozzá. Pannonhalmi Zsuzsanna a konferencián deklarálta Vásárhely Európa Kerámia Fővárosává való nyilvánítását, mely címet tudomására hozzák a különféle szervezeteknek és a szakminisztériumnak.

– Ez az eltelt 25 év egyik eredménye és az a csapásirány is, mely a következő idők útját jelzi – mondta. A mai konferencia anyagát kötetbe szerkesztik és majdan közre is adják.

– Mindig is volt kapcsolat a gyár és a művészek között, hiszen mindig adtunk nekik technikát és anyagot – jelentette ki Hideg Gábor, a Villeroy&Boch Magyarország Kft. igazgatója, aki a konferencián a Villeroy és Boch tradícióról, innovációról, dizájn és stílusról beszélt. – Mivel a kezdeményezésnek annak idején a vásárhelyiek voltak a mozgatórugói, mi, mint kerámiás cég, nem maradhattunk ki belőle – tette hozzá.

N. Mészáros Júlia művészettörténész szerint Vásárhely nagyon előkelő helyen áll a többi művésztelep között. Sokat tesz azért, hogy ne csak alkotóhelyet biztosítson a művészeknek, de meg is ismertesse a műveket a közönséggel vagy azok bekerüljenek az oktatási anyagokba. – A vásárhelyi kerámiaszimpózium a ’60-as években az ipari kerámia hazai fellegvárává vált város hagyományaiba szépen beépült, s használta fel a meglévő adottságokat. Azért is különleges a város, mert a gyárai révén olyan alapanyagokhoz és olyan csúcstechnológiai megoldásokhoz juthatnak az itt alkotó művészek, melyek nincsenek máshol az országban – tette hozzá.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!