Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kétesélyes a Lázár – Márki-Zay csata kimenetele egy friss elemzés szerint

A legutóbbi országgyűlési, önkormányzati és időközi választás alapján készült becslés szerint akár három Csongrád-Csanád megyei választókerületben is győzhet az egyesült ellenzék képviselőjelöltje április 3-án.

A Választási Földrajz Facebook-oldal ma publikálta, hogyan alakulhat az országgyűlési választások eredménye megyénkben. Az oldal két kutatója Bódi Mátyás és Kovalcsik Tamás geográfusok, a múltbeli választások kvantitatív -mennyiség szerinti – modellezésére és térbeli aspektusaira alapozzák a szakmai munkájukat. Megállapításuk, hogy a választói magatartás szempontjából nagyon markáns és beágyazott mintázatok rajzolódnak ki.

Az egyes körzetben abszolút favorit az Egységben Magyarországért jelöltje, míg a megyeszékhely kettes körzetében, ha a szegedi részvétel kellően magas lesz, akkor az ellenzéki jelöltnek nagyobb esélye van a győzelemre, mint a kormánypártinak. Szegeden az ellenzéki összefogás dominál. Mórahalom és térsége erős Fidesz-KDNP bázis, Ásotthalmon meg a Mi Hazánk erős. Végül döntő lehet a szegedi városrész Kiskundorozsma voksolása.

A szakértők szerint az ellenzék szempontjából a megye talán legnehezebben megnyerhető terepe a 3-as választókerület. Kulcskérdés, hogy Szentesen, Csongrádon és Sándorfalván hogyan teljesít az ellenzék, és hogy ezzel szembe állítva a Fidesz-KDNP mennyire képes magas részvétellel és fölénnyel hozni a Kisteleki térséget, valamint a kisebb falvakat.

Az ország talán egyik legizgalmasabb választókerülete lesz a hódmezővásárhelyi. Előreláthatólag szoros végeredmény lesz, a kimenetel kétesélyes – írják a kutatók. Meghatározó lesz, hogy Vásárhelyen és Algyőn hogyan teljesít az ellenzék, és ezt mennyire tudja ellensúlyozni Makó és a Csanádpalota térségének Fidesz-KDNP fölénye. Az előzetes becslésük alapján itt Lázár Jánosnak kellene toronymagasan nyernie, viszont itt nagyon sokat fog számítani az összellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki helyben indul. Az 2018-as országgyűlési, a 2019-es önkormányzati és a 2020-as borsodi időközi országgyűlési választás adataiból kiinduló számításuk szerint 15 szavazatnyi különbséggel nyerhet Márki-Zay Péter.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!