Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kútvölgyre is jutott csülkös bableves

Vasárnap folytatódott a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Minden Fiatal Magyarországa Mozgalom által szervezett rendszeres ételosztás. Mint megírtuk, az eredetileg kéthetente megszervezett akció február hónapban minden vasárnap lesz, Kerner Katalin adományozó jóvoltából. Ezúttal a Csúcsi Olvasókörbe jöttek azok, akik szerettek volna egy tál meleg ételt kapni, akik nem tudtak eljönni, azoknak pedig segítők szállították ki a csülkös bablevest és a hozzá való kenyeret.

Nagyjából 70-80 rászoruló jött el a mai ételosztásra, amely ezúttal a Csúcsi Olvasókör épületében volt. A négy hatalmas bogrács, zöldségekkel is bőségesen megrakott csülkös bablevest ezúttal Horváth László készítette el. Már hetek óta 400 adag körül főznek ezeken az alkalmakon, ebből száz-százhúsz adag helyben fogy el, a többit pedig Vásárhely bel- és külterületére szállítják ki a segítők – időt, energiát nem sajnálva – azoknak, akik valami miatt nem tudnak személyesen eljönni az ételosztás helyszínére. A most már majdnem 300 adag ételt sok, az akcióban résztvevő, áldozatkész vásárhelyi juttatja célba.

Patócs Éva, az ételosztás egyik rendszeres segítője Kútvölgyön él, általában az innen jelentkezőknek hordja ki az ételt. Ezúttal 11 adagot kértek a Vásárhely melletti kistelepülésről, amely Évának köszönhetően ért el az itt élő, különféle okból rászorulókhoz. Éva körülbelül két hónapja csatlakozott a segítők csapatához, és helyben, ahol lakik, szinte mindenkit ismer. Amikor megkérdezem, biztosan mindenki rászoruló-e, akinek kivisz egy adag ételt, csak annyit mond: – Nem kérdezünk, segítünk! Persze ahogyan aztán egymás után adjuk át a leveses dobozt és a kenyeret, gyorsan eloszlik a kétségem, mert tényleg nehéz sorsú emberekhez jut el a segítség.

A Kútvölgyön élő, egyedülálló Nagy Istvánné minden alkalommal kér és kap is ételt. – Nagyon hálásak vagyunk Márki-Zay Péternek és a feleségének – mondja. Közmunkás bére 87 ezer forint, nagyon nehezen jön ki belőle. Aztán még politizál egy kicsit, elmesélve sérelmét, hogy Lázár János annak idején azt nyilatkozta, nem baj, ha a közmunkások sokáig dolgoznak, legalább nincs idejük utána elmenni lopni. Ez a kijelentés nagyon megragadt benne, nem felejti el, mondja.

Özv. Nagy Ferencné, Lídia néni, is egyedül él, igaz, a fia a közelben lakik. 78 évesen még ellátja magát, sőt baromfit is tart. Az egy tál ételért nagyon hálás, bár nem mondja, de láthatóan jól jön neki.

Végül két doboz bableves kimarad, ezeket Éva a helyi boltoshoz viszi el. Biztos benne: ő tudni fogja, ki még a rászoruló, akinek oda kell adnia.

  • IMG_20240211_124127
  • IMG_20240211_125030
  • IMG_20240211_130206
  • IMG_20240211_130207

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!