Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Volánbusz: vásárhelyi járatokat is érint a vasárnapi-hétfői munkabeszüntetés

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) 2023. december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. Ez számos járatot érinthet a megyében, és természetesen Hódmezővásárhelyen is.

A szakszervezet arra hivatkozik, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat. A Volánbusz többek között, azt is sérelmezi, hogy advent egyik vasárnapjára hirdettek munkabeszüntetést.

A társaság közleménye szerint a Volánbusz a 2023. december 10-11-ére meghirdetett munkabeszüntetés időtartama alatt is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően, erről egyébként tegnap állapodott meg a két fél.

A Volánbusz egyébként továbbra is vitatja az indokolatlan munkabeszüntetés jogszerűségét és jogorvoslattal él a végzés ellen, amellyel az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan. Azt hangsúlyozzák, hogy a vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól, a társaság álláspontja szerint ugyanis az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a Kollektív Szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott.

A Szakszervezet azt írta, hogy a Fővárosi Törvényszék nekik adott igazat a sztrájk jogszerűségének megállapítása iránt indult nemperes eljárásban, amelyben a Volánbusz Zrt. kérelme elutasításra került. A végzés nem jogerős. A Szakszervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy abban az esetben, ha a területen azt tapasztalják, hogy a munkáltató nem működik együtt a sztrájk szervező szakszervezettel és helyi tisztségviselőivel, akkor az elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodásban foglaltak betartását, a SZAKSZ nem tudja garantálni!

Több területről olyan bejelentések érkeztek a szakszervezetünkhöz, hogy a telephely, valamint az üzemvezetők korlátozzák a SZAKSZ sztrájkkal kapcsolatos tájékoztató anyagok közzétételét, arra hivatkozva, hogy a bíróság a munkabeszüntetésről, még nem hozott jogerős határozatot.

A helyi és helyközi járatokat is érint a munkabeszüntetés Hódmezővásárhelyen

A munkabeszüntetés több megyei járatot is érint, többek között számos, Szeged és Hódmezővásárhely, de Szentes-Hódmezővásárhely járatokat is. Olvassák el december 10-én érintett járatokat, illetve a hétfői, december 11-i járatok listáját is.

A helyi közlekedésben a tervek szerint december 11-én reggel 7 órakor a Porcelángyárból Volán-telepre tartó járat nem közlekedik.

A Volánbusz Zrt. hozzátette, hogy amennyiben az érintett autóbusz-vezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!