Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Döntöttek: a vis maior-alaphoz fordul a város a viharkárok miatt

Az augusztus 5-i pusztító vihar számos káresetet okozott Hódmezővásárhelyen. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Domonkos-rendi nővérek által fenntartott – de az önkormányzat tulajdonában lévő – Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola épületét ért sérülés. A vihar során akkor egy 130 éves tölgy dőlt ki, hatalmas kárt okozva az épület tetőszerkezetében. Egyelőre még nem tudni, az iskola biztosítása fedezi-e a kárt, de a közeledő tanévkezdésre tekintettel az önkormányzat nem várt, hanem lépett.

A mai rendkívüli közgyűlésen döntöttek arról, hogy a kár fedezése érdekében pályázatot nyújt be a város a vis maior-alaphoz.

A tető helyreállításának összköltsége az előzetesen becsültek szerint 20 millió forint lenne, amelyből az Önkormányzat saját forrásként jelenleg 6 milliót tud rendelkezésre bocsátani.

A polgármester a napirendi pont vitája kapcsán hangsúlyozta:

– A vis maior-alaphoz fordulás nemcsak erre az egy tételre terjed ki, most, amikor szavazunk, elsősorban a várost ért extra költségek és kár enyhítésére fordulunk az alaphoz. Azt természetesen nem garantálhatjuk, hogy Magyarország kormánya nem fogja éppen Hódmezővásárhelytől megtagadni azt, ami minden magyar településnek jár.

Szintén megszavazta a közgyűlés – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – a települési támogatásról szóló 12/2021. (III.12.) önkormányzati rendelet módosítását annak érdekében, hogy az önkormányzat támogatást tudjon nyújtani azoknak, akiknek az augusztus 5-i vihar a lakóotthonában vagy a személygépkocsijában tett kárt, de nem volt rá biztosításuk. Nekik az önkormányzat felé máig kellett benyújtaniuk támogatási igényüket, az önkormányzat pedig maximum 500 ezer forintig tudja kárukat fedezni – személygépjármű esetében 200 ezer forintig.

Márki-Zay Péter a téma kapcsán ismét megköszönte minden védekező és minden adományozó munkáját, aki igyekezett segíteni a károsultakon, a rászorulókon, illetve a két Tüzép-nek is, akik vasárnap kinyitottak.

A kérelem benyújtásának határideje eredetileg a múlt hét volt, ezt hosszabbították meg először a tegnapi, majd a mai napig. Kis Andrea felvetésére, nem lehetne-e újra meghosszabbítani a határidőt augusztus 23-ig, Márki-Zay Péter így reagált:

– Azért szeretnénk ezt ma lezárni, hogy minél hamarabb tudjunk segíteni ezeknek az embereknek. Hozzátette: természetesen lehetőség van hiánypótlásra az iratok tekintetében, ami viszont nem akadályozza a támogatás kifizetését.

Aki segíteni szeretne, még mindig tud utalni az önkormányzat adományszámlájára:

10400559-00032640-00000005 (K&H Bank Zrt)

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester rögtön tett is egy felajánlást, hogy példát mutasson civil szervezetével:

A Vásárhelyi Népzenetanoda a múlt hét szombati Róna banda-koncert 50 ezer forintos tiszteletdíját már fel is ajánlotta erre a számlára. Aki teheti, segítse a rászorulókat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!