Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Gyűlik a használt sütőolaj a „Cseppetsem” pontokon

Az itt összegyűjtött használt sütőolaj literje 25-25 forintot hoz a Hódmezővásárhelyi Napfényes Észak Utcai Óvoda Alapítványának és nem szennyezi a környezetet sem.

– Évek óta a Tóalj utcai MOL kúton adtam le a használt sütőolajat, ugyanis sokáig máshol nem lehetett, vagy tavaly néhányszor az Aldi mellett elhelyezett edényben. De ez a Szegfű utcai van a hozzánk legközelebb, nem kell se biciklire szállnom, se autóba ülnöm – mondta érdeklődésünkre Kis Erzsébet, aki két liternyi olajat dobott a feltűnően nagy és felmatricázott Szegfű utcai edénybe. A 800 literes tartályba ugyanis nem bele kell önteni a használt sütőolajat, hanem zárt csomagolásban (azaz az eredeti palackjában) egyszerűen bele kell dobni.

Itt a helye

A Szegfű és a Mária Valéria utca sarkán (de még a Szegfű utcán) álló edénybe még jócskán férnek a palackok, ahogy a Hódtói sportcsarnok parkolójában, a Lehet utcaiban és a Banner valamint a Vertics utcai kereszteződésben elhelyezettben is van még hely. Akinek ezek távol vannak, s nem a lefolyóba önti ki a sütőolajat, hogy az majd lerakódva eldugítsa, illetve szétmarja az otthoni vezetékét (ráadásul rendkívül környezetszennyező) az még elviheti a piaci vásárcsarnokba illetve a Tornyai, a Nádor, a Magvető és Klauzál utcai óvodákba.

Attól sem kell tartani, hogy ha megtelnek, sokáig nem is ürítik ki azokat, ugyanis online jelzik, ha már tele vannak, így azonnal jöhet a csereedény.

A használt sütőolaj gyűjtőpontok létesítését a Biotrans Kft. kezdeményezte az önkormányzatnál, még tavaly. Az edénybe nem csak a használt napraforgó olaj tehető be, de a sütőzsiradék, a kókuszolaj, a pálmaolaj, a vaj, a margarin. De ezen kívül semmilyen kommunális vagy szelektív hulladék, de szintetikus olaj, és motorolaj sem. A használt sütőolajokat és -zsírokat egyébként újrahasznosítják, ezekből etanol készül, melyet az üzemanyagokhoz kevernek.

A Family Center parkolójában is áll egy, a Penny épülete mögött

A Biotrans Kft. éves elszámolás alapján, minden elszállított kilogramm hulladék után kilónként 25 forint támogatást nyújt az önkormányzat által megjelölt civil szervezetnek: azaz a Hódmezővásárhelyi Napfényes Észak Utcai Óvoda Alapítványának. Azaz aki a gyűjtőpontokon teszi le a használt sütőolaját, az két legyet is üt egy csapásra: nem mérgezi a környezetet és a vásárhelyi gyerekeket is támogatja.

Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!