Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hitkérdés

50 milliárd jut a Modern Városok Programra a ma elfogadott 2022-es központi költségvetésből.

132 igen és 26 nem szavazattal a parlament ma megszavazta Magyarország 2022-es költségvetését. Tavaly 860 milliárd forintot szavazott meg az önkormányzatoknak az Országgyűlés, amely idén tavasszal ezt felemelte 908 milliárdra. A mostani döntés alapján az önkormányzatok 2022-ben 873 milliárd forintból gazdálkodhatnak; a kormány szerint önkormányzati kötelező feladatok finanszírozása a korábbi szinten történik. Az önkormányzatok jövőre 129,8 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást teljesítenek.

Ahogy 2021-ben, úgy jövőre is 50 milliárd forint előirányzat szerepel a Modern Városok Programra a központi büdzsében. Tudniillik ha megnézi az átlagember a parlament honlapján elérhető, ide vonatkozó törvényeket, például az idei évre vonatkozó jogszabály központi alrendszer kiadásait és bevételeit részletező mellékletének 42. oldalát, vagy a jövő évi – a mai napon elfogadott – költségvetési törvény mellékletének 44. oldalát, akkor 50 000 milliós, vagyis félszáz milliárdos tétellel találkozik.

Ehhez képest június elején Gyopáros Alpár azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy „a Modern Városok Program 2021-es és 2022-es együttes költségvetése meghaladja a hatszázmilliárd forintot, amelynek nagy része hazai forrás.” Ugyanitt ugyanő azt is mondta: „a Modern Városok Program legnagyobb kritikusa Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki szerint a program leállt. Ez természetesen nem igaz. Hódmezővásárhelyen is csak az önkormányzat kezelésében lévő fejlesztések akadoznak, az állami beruházások szépen haladnak.” Szintén ő, mármint Gyopáros Alpár ma azt a 2022-es költségvetési törvényt fogadta el a szavazás parlamenti jegyzőkönyve szerint, amiben 50 milliárd szerepel a Modern Városok Program soron.

Így aztán felmerül a közélet után érdeklődő honpolgárban: kinek higgyen? A két hete nyilatkozó, vagy a ma voksoló Gyopáros Alpárnak? Végül oda lyukad ki a kérdező, manapság a politika hitkérdéssé vált. A számok, a jogszabályok, a jegyzőkönyvek mit sem érnek, számonkérni pedig falra hányt borsó.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!