Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A Moderna is megkapta az Uniós engedélyt

Így a Pfizer/BioNTech után már egy másik oltóanyagot is lehet használni az EU-ban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolja, hogy a Moderna gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinája is megkapja az uniós forgalombahozatali engedélyt, írja a HVG. Ezzel a második oltóanyagot is használni lehet az EU-ban, a Pfizer/BioNTech-et követően.

Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója elmondta, a többi gyógyszerhez hasonlóan szorosan figyelemmel kísérik a vakcina biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatokat, hogy biztosítani tudják az uniós polgárok folyamatos védelmét. Munkájukat mindig a tudományos bizonyítékok fogják vezérelni, tette hozzá.

A vizsgálaton összesen körülbelül 30 ezer ember vett részt. Fele a hatóanyagot, fele pedig placebót kapott. A vizsgálat 94,1 százalékos hatékonyságot mutatott azoknál az embereknél, akik oltást kaptak. Szintén magas, 90,9 százalékos hatékonyságot mutattak ki a súlyos Covid–19 kockázatának kitett érintetteknél.

A cég vakcináját eddig Kanadában, az Egyesült Államokban és Izraelben engedélyezték.

Ahogy írják, az amerikai cég egyébként ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer, oltóanyaguk a legmodernebb mRNS technológiára épül: lipid nanorészecskékkel történő bevitelt követően a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel. Az mRNS kutatásokat kollégájával közösen Karikó Katalin végezte el még a 2000-es években.

A Moderna vakcinájának az egyik előnye, hogy nem mínusz 70 fokon kell tárolni, hanem elég hozzá a mínusz 20 fok is, ami nagyban megkönnyíti a szállítást és az oltást. A cég 2021-ben 1 milliárd adagot tervez legyártani az oltóanyagból, és ebből minden bizonnyal Magyarországra is érkezik majd, de a kormány eddig még nem közölte, hogy mennyi, de állítólag kevesebb, mint a Pfizer/BioNTech vakcinából.

Rendszerváltók

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!