Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

,,A cél, a nem fideszes önkormányzatok kivéreztetése”

Ma elnökségi ülést tart a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, ezt megelőzően online sajtótájékoztatót tartottak. A szövetség elnöke, Gödöllő polgármestere úgy véli, alapjogot sért, hogy nem csoportosíthatnak át, nem változtathatnak a helyi adókon a települések. Baja városvezetője szerint megfojtják a nem kormánypárti településeket a pályázati döntésekkel. Karácsony Gergely elárulta, ha megszületik az uniós megállapodás a lengyel és a magyar kormánnyal, akkor is fentartják elképzeléseiket, azaz, kapjanak közvetlenül a helyreállítási alapból a városok. (A címlapfotó még szeptemberben készült.)

Gémesi György elmondta, az elnökségi ülésen arról lesz szó, hogy a kormányzati elvonások és bevételkiesések hogyan kompenzálhatóak. Közös javaslatot szeretnének összeállítani a kormányzat részére, pl. ilyen lehet az SZJA önkormányzatoknak való visszaadása. Gödöllő polgármestere felhívta rá a figyelmet, hogy november 30-ig lehet a helyi adórendeleteket módosítani, majd december elején a kormány meghozta a döntést, hogy nem lehet emelni. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ez önkormányzati alapjogot sért. Sok önkormányzat csak változtatni, átcsoportosítani szeretett volna. Azt tanácsolta, hogy az önkormányzatok forduljanak az Alkotmánybírósághoz.

Miért fojtják meg a pályázatokkal a településeket? – tette fel a kérdést Nyirati Klára. A szervezet elnökségi tagja, Baja városvezetője szerint cél a nem fideszes önkormányzatok kivéreztetése a pályázati rendszeren keresztül. Több példát is említett, hogyan akadályozzák Baja városát, amióta nem kormánypárti a polgármester. ,,Nem tudunk pályázni” – ezzel támadják a városvezetést, pedig a polgármester elmondása szerint ugyanazok készítik a pályázati anyagokat, akik az elmúlt években.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a szövetség társelnöke szerint nagy kihívások előtt a települések, olyan nehézségek vannak az önkormányzati rendszerben, ami megkérdőjelezi, hogy el tudnak-e látni minden feladatot. Budapesten a járvánnyal, a gazdasági visszaeséssel és a kormányzati megszorításokkal küzdenek. Ismertette azt is, hogy 250 magyar és lengyel önkormányzat kérte, ha nem születik megállapodás a kormánnyal, akkor a települések kapjanak közvetlenül támogatást az Európai Uniótól. Karácsony elárulta, ha megtörténik a megállapodás, akkor is fentartják elképzeléseiket, hiszen az önkormányzatok lehetnek a kiindulópontjai a helyreállításnak.

Újságírói kérdésre hozzátette: az elmúlt órákban EP-képviselők jelezték, hogy egyetértenek a javaslatokkal, de bíznak benne, hogy megszületik a megállapodás az Unió és a két kormány között.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára ma arról beszélt, az illetékes kormányhivatal döntése akadályozza majd meg azoknak az önkormányzatoknak a tervét, amelyek az adóstop ellenére megpróbálják felemelni a helyi közterheket.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!