Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Másodfokon is bűnös rágalmazás vétségében Márki-Zay Péter a Miklós Anikó által indított magánvádas eljárásban

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú, Csongrádi Járásbíróság ítéletét, és rágalmazás vétségében bűnösnek mondta ki Márki-Zay Péter polgármestert a Miklós Anikó, mint felperessel szembeni rágalmazási büntetőügyben. Az elsőfok ítéletét nem változtatták meg, így a polgármester ellen intézkedést alkalmaztak: egy év próbára bocsátották.

Az ügy előzménye, hogy az úgynevezett „rabszolgatörvénnyel” kapcsolatos tiltakozások idején egy tanárnő, K.Sz. egy kommentet írt ki a Facebookon, amelyben az elhíresült O1G kifejezést használta. Ezt a kommentet, noha 2-3 órán belül törölte, egy „jóakarója” elküldte az intézmény akkori igazgatójának, Miklós Anikónak, aki  továbbította azt a tankerület akkori vezetőjének, Balázs Józsefnek (ő az, aki országos hírnévre tett szert a makói vasalódeszkás tanár esetével).

A tanárnőt másfél hónappal később hívták be a tankerülethez, és elkezdték vele elemeztetni kommentjének szövegét, különösen a G betűt. Az elsőfokú eljárás során kiderült, hogy a kihallgatás során Balázs József, akkori tankerület vezető és nem a felperes Miklós Anikó vitte a szót, utóbbi tevőlegesen nem is szólalt meg. Balázs József, az általa kizárólag pedagógiai ügyként minősített meghallgatás kapcsán a csongrádi tárgyaláson azt mondta, hogy “Utálják már a szülők, meg a gyerekek is, hogy politizálsz (a tanárnő – B.T) az intézményben. Egy pedagógusnak nem politizálni kell, hanem egy pedagógusnak tanítani kell„.

A tanárnő válasza erre az volt: “Na ezt találom nagyon képmutatónak, mert Balázs József Lázár János megosztásokat közöl a Facebookon, Miklós Anikó pedig a fideszes polgármesterjelölt mellett kampányol.”

A tankerületi meghallgatáson elhangzott egy kifejezés, hogy ha ilyeneket ír, “nem tudják megvédeni”. Ezt az eljárást minősítette Márki-Zay Péter úgy, hogy az intézményvezető “politikai okból súlyosan megalázta és megfenyegette” a tanárnőt, és ezt a kijelentést ítélte mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság rágalmazónak, és ezért hozták meg ellene az egy év próbára bocsátás intézkedését.

Még az elsőfokú eljárásban Márki-Zay Péter azt kérdezte a bíróság előtt, vajon mennyire kell figyelni, megfigyelni valakit, pártállami módszerekkel követni a véleménynyilvánítását, hogy egy egy óráig fent lévő kommentet rögzítsen, lemásoljon és ezt egy feljelentésben, politikai zaklatás keretében az illető igazgatóhoz, majd a tankerületi igazgatóhoz eljuttassa?

A jelen másodfokú döntés kapcsán Márki-Zay Péter és jogi képviselője megvárja az írásbeli közlést, ezután döntik el, hogy igénybe vesznek-e egyéb jogorvoslati lehetőséget.

Márki-Zay Péter Facebook bejegyzésében elismeri, nem tudta, hogy a Miklós Anikó által kezdeményezett eljárást személyesen Balázs József tankerület vezető folytatta le, az általa akkor ismert tények alapján a munkamegosztásukat rosszul mérte fel, és ezért az ellene kiszabott intézkedést arányosnak tartja. Fenntartja azonban azt a véleményét, hogy magát a jelenséget minden tisztességes embernek el kell ítélnie és a nyilvánosság erejével kell fellépni azért, hogy a jövőben egyetlen tanárt se hurcolhassanak meg politikai nézeteiért.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!