Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Karantén lehet a mezőgazdasági kar kollégiumából

Értesüléseink szerint mintegy húsz külföldi hallgató ragadt Hódmezővásárhelyen: egy részük a kiürített kollégiumban maradhatott, néhányan albérletben. Kerestük a Szegedi Tudományegyetemet, de a témában nem kívántak sajtónyilatkozatot tenni.

Nem mindenki tudott hazautazni Hódmezővásárhelyről, miután a kormány múlt héten elrendelte, azonnal ürítsék ki a magyarországi egyetemek kollégiumait. A gyors bebőröndözést először azzal indokolták a hatóságok, hogy a diákoknak a leálló egyetemi oktatás miatt kell elhagyniuk szállásukat. Aztán már azt közölték, hogy a hallgatóknak mindent el kell vinniük. Volt olyan egyetem, ahol szombat este küldték ki az elektronikus levelet az érintett hallgatóknak vagy családoknak, hogy vasárnap estig minden személyes tárgyat vigyenek haza a kollégiumból.

A hét közepén a sajtóban megjelent, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette az információt, hogy kiürítésre valójában amiatt volt szükség, hogy ha a helyzet úgy adódik, az üres kollégiumokat karanténként fogják használni. A tárca szerint az egyetemisták eddigi lakóhelyén azokat helyezik majd el, akik tünetmentesek, nem szorulnak kórházi kezelésre és nem tudják megoldani az otthoni karantént.

A lehetséges férőhelyek számára és az előkészületekre is kíváncsiak voltunk, de már akkor megakadtunk, amikor a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának kollégiumából kértünk volna tájékoztatást. Arra is rákérdeztünk, hogy mennyi külföldi hallgató nem tudott hazautazni, és rekedt emiatt Vásárhelyen a Petőfi utcai, eredeti rendeltetése szerint 300 férőhelyes épületben.

A helyszínen és a dékáni hivatalban a rektori utasításoknak eleget téve az egyetem sajtóirodájához irányítottak, ahonnan email-ben azt a választ kaptuk, hogy a témában nem kívánnak sajtónyilatkozatot tenni.

Azt is megtudtuk, hogy senkit nem engednek be a kollégium megmaradt lakóihoz, ők viszont szabadon elhagyhatják az egyetemi campus területét.

Szerencsénk volt, mert a belvárosban sikerült összefutni egy kínai diáklánnyal, aki névvel ugyan nem kívánt nyilatkozni, ám készségesen elárulta, tudomása szerint vele együtt összesen hat kínai hallgató nem tudott még hazamenni. Szerinte körülbelül 20 külföldi diák maradt Hódmezővásárhelyen, egy részük a kollégiumban, de néhányan albérletben próbálják átvészelni a következő időszakot.


A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!