Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elhunyt nyolc idős beteg, a vérplazma-terápia segíthet

3263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Optimista a vérplazma-terápia hatásosságával kapcsolatban a koronavírus betegek esetében Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

413 főre emelkedett az elhunytak száma, 933-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1917 fő. Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. 812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 50-en vannak lélegeztetőgépen. 98-ra nőtt az idősotthonokban koronavírus-fertőzéssel elhunyt gondozottak száma, ebből 42 a Pesti úti idősotthon lakója.

Csongrád megyében 106-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, Bács-Kiskunban és Békésben nem változott.

Optimista a vérplazma-terápia hatásosságával kapcsolatban a koronavírus betegek esetében Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, aki szerint a lélegeztetőgépre szoruló betegeknél jelentősen le lehet így rövidíteni a lélegeztetés idejét, de önmagában nem mindenkinél elegendő.

A főigazgató elmondta, hogy az eddig kezelt két beteg az intenzív osztályon van, de az egyikük felgyógyult, levették a lélegeztetőgépről. A másik, idősebb beteg is jól van, őt is lassan ébresztik a mélyaltatásból. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a vérplazmával kezelt, mind az innovatív gyógyszeres terápiában részesített betegeknél jelentősen megrövidül a lélegeztetési periódus.

A vérplazma-terápiáról is beszélt, amely kísérleti módszer mindenütt a világon. A kezelés nem bonyolult, a legfontosabb a plazma biztonságos előállítása, ehhez a betegségből gyógyult embereket hívják donornak. Az eljárás nem veszélyes, kisebb a kockázata, mint a véradásnak, és akinek jó az immunválasza, attól 2-3 alkalommal is levehető plazma – mondta az orvos, de hozzátette, nem mindenki alkalmas donornak. A megfelelő immunanyagok a fertőzést követően körülbelül 2-3 hét múlva jelennek meg, de az még kutatás tárgya a világon, hogy a megfelelő immunválasszal rendelkezők immunglobulin vérszintje meddig marad fenn.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!