Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Csütörtök éjfélig lehet aláírni a nemzeti régiók védelmében indított petíciót

Vujity Trvtko horvátul kéri az európai polgári kezdeményezés aláírását.

Csütörtök éjfélig lehet aláírni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petícióját – emlékeztetett Dabis Attila, a tanács külügyi biztosa szerdán az M1-en. Az utóbbi időben naponta 60-70 ezer aláírás érkezett – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ezt az ütemet tartva összegyűlhet a kezdeményezés sikeréhez szükséges egymillió aláírás. Eddig online 670 ezer, papír alapon 200 ezer körüli aláírás gyűlt össze – emlékeztet az MTI.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. A petíció elérhető az irdala.hu és a nemzetiregiok.eu weboldalon.

Az ügyet kormánypárti és ellenzéki képviselők is támogatták, köztük Karácsony Gergely főpolgármester, Varga Judit igazságügyminiszter, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. De kiálltak mellette olyan közszereplők, mint Heisler András, Győrfi Pál vagy éppen Vujity Tvrtko, aki horvátul üzent videójában, mert a horvát nemzeti kisebbséghez tartozik.

Vujity Tvrtko: Két nemzethez tartozom

Vujity Tvrtko horvát nyelven kér mindenkit: írja alá a petíciót.https://irdala.hu/https://www.iamsigning.com/

Közzétette: Írdalá.hu – 2020. május 6., szerda

A polgári kezdeményezés mellett több hódmezővásárhelyi politikus is kiállt, köztük Márki-Zay Péter polgármester és Grezsa István miniszteri biztos, valamint – bár ez jogilag nem számít bele a támogatók közé, csak gesztus értékű – támogató nyilatkozatot fogadott el róla többek közt hódmezővásárhelyi és a Csongrád megyei közgyűlés is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!