Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hét évtized őszi tárlatait összegző kiállítás nyílt Vásárhelyen

Hetven- Kaleidoszkóp a Vásárhelyi Őszi Tárlatok hét évtizedéből címmel nyílt nagyszabású kiállítás szombaton délután az Alföldi Galériában, ahol az érdeklődők az első, 1954-ben rendezett kiállítástól az idáig vezető utat ismerhették meg Nagy Imre, egykori múzeumigazgató és művészettörténész rendezésében. Összesen 103 alkotás reprezentálja az országosan is elismert kortárs képzőművészeti seregszemlére jellemző műfaji sokszínűséget, amelyet egészen június 23-ig tekinthetnek meg a művészetkedvelők Hódmezővásárhelyen.

– Az ország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált a Vásárhelyi Őszi Tárlat, amely a maga nemében még Európában is egyedülálló – idézte fel a múltat Berényi Károly a Hetven című kiállítás megnyitóján az Alföldi Galériában. – Vásárhely művészváros, amire mi, vásárhelyiek nagyon büszkék vagyunk és ezt a büszkeséget nagyban köszönhetjük a Vásárhelyi Őszi Tárlat megálmodóinak, a hagyomány megőrzését hét évtizeden át segítő múzeumi munkatársaknak, a művészeknek és a mindenkori városvezetésnek – tette hozzá az alpolgármester.

Az összegző kiállítás előzménye tavalyra nyúlik vissza, amikor 60 alkotást vonultattak fel Baján. Majd azt a kollekciót 103 műre dúsította Nagy Imre és rendezte meg ezt a válogatást. – Idén kerül sor a 70. Őszi Tárlat megrendezésére, ebből az apropóból gondoltuk úgy, hogy egy olyan múzeumi válogatást kellene bemutatni, amely az ide vezető utat tárja fel a nagyközönség előtt.

A szombati kiállításmegnyitóra eljött Fehér László is, aki 2010-ben érdemelte ki a Tornyai plakettet, majd Életmű-díjat is kapott. A nemzetközi szinten is nagy elismerésnek örvendő festőművész már közel 30 éve hű az Őszi Tárlathoz. – Vásárhely nekem mindig a szívem kellős közepén van, már 1972 óta, amikor először Szabó Iván itteni művésztelepén jártam egy egész nyári programon. Fantasztikus volt, hogy megismerkedtem a művészekkel, Fehér Csabával és a többiekkel. Csikós Bandi tanyáján táncoltunk, ittunk, nagyon jó estéket töltöttünk el, olyan jó nyomokat hagyott bennem, hogy azóta is rendszeresen részt veszek – vallott a művész a VTV-nek a múltról.

Jégvirágos festményével szerepel ezen a kiállításon Szabó Klára Petra, aki 2019-ben lett fődíjas. – Nekem nagyon nagy álmom volt, hogy kiállíthassak az Őszi Tárlaton, a Tornyai plakettről álmodni sem mertem. Aztán összejött mind a kettő. Vásárhelyi vagyok és lokálpatrióta, ezért nekem ez sokat jelent – mondta el a festő a Vásárhelyi Televíziónak.

A szintén helyi V. Nagy Nándor is fontosnak tartja megjelenni az évenkénti seregszemléken, anno Földanya szobrát is itt tárta először a közönség elé. – Mindig olyan szinten meghatározó volt az Őszi Tárlat számomra, hogy nekem a debütálása egy-egy munkának idehaza történt meg. Arra mindig törekedtem, hogy az új témáimat nem vittem el először Szegedre, Debrecenbe vagy Pécsre, hanem figyeltem arra, hogy először itthon mutatkozzak meg velük – hangsúlyozta a szobrászművész.

A Hetven- Kaleidoszkóp a Vásárhelyi Őszi Tárlatok hét évtizedéből című kiállítás június 23-ig látogatható az Alföldi Galéria Szőnyi utcai termeiben.

vmc_kozlemeny

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!