Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kisvonaton járták körbe Vásárhelyt a testvérvárosi vendégek

Ma délelőtt tíztől maga Márki-Zay Péter angol nyelvű idegenvezetése mellett barangolhatták be a várost a testvérvárosainkból érkező delegációk.

Hódmezővásárhely nyolc testvérvárosából összesen 39-en érkeztek az idei, XVII. Szent István Napok és Borfesztiválra. Bár az előző években is érezhető volt a tendencia, hogy egyre több delegációt tud ezen az ünnepen vendégül látni a város, az idei nagy számú küldött magyarázata az is, hogy litván testvértelepülésünkről, Kelméből egy 12 fős tánccsoport is érkezett: az ő fellépésüket holnap délután fél öttől a kisszínpadon csodálhatjuk majd meg. Rajtuk kívül jöttek Zentáról, Tordáról, Nagybányáról és Székelyudvarhelyről, valamint Bruckneudorfból (Királyhida) és Hechingenből is, a hétvége folyamán pedig Bajáról is vár még egy kétfős küldöttséget a város.

Ők mindannyian – Berényi Károly alpolgármester és Gyutay Katalin képviselő kíséretével – részt vehettek azon a kisvonatos túrán, melyen a főbb nevezetességeken kívül az útvonal érintette a városnak azokat a pontjait is, ahol az utóbbi évek fejlesztései történtek.

A kemping területére is behajtó kisvonat utasainak a polgármester bemutatta a strandon végrehajtott fejlesztéseket, a mobilházakat és a csúszdákat. A városvezető a túra alatt felhívta a figyelmet az okoszebrákra, a fenntarthatóvá alakított zöldfelületeinkre, és új, gazdaságosan működtetett tömegközlekedésünkre is, illetve mindarra a fejlesztésre, melyet Vásárhely minden akadályoztatás ellenére, sok esetben saját erőből is, kormányzati vagy uniós támogatás nélkül ért el.

De nemcsak Vásárhely reprezentatív arcát mutatta meg a polgármester a külföldi vendégeknek: elvitte őket oda is, ahol turisták nemigen szoktak járni: a Dobó-Bibó-Janáky utcák környékére. Itt megmutatta nekik, mi mindent tett a város az itt, nagyrészt mélyszegénységben élő roma közösségért: energiatakarékos módon felújították a szociális bérlakásokat, a lakosoknak ingyenes wifit tettek hozzáférhetővé, és a bűnözés visszaszorítása érdekében kamerákat is elhelyeztek.

Ez Hódmezővásárhely „gettója”, de azt hiszem, örülnének sokan, ha más városokban, vagy bárhol a világon így néznének ki a gettók.

fogalmazott a polgármester a vendégeknek, akik közül a városnézés végén többen megjegyezték:

Csodálják, mennyit fejlődött az utóbbi években Hódmezővásárhely, a jelentős ellenszél ellenére is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!