Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nyár derekán viszik a vásárhelyiek a tüzelőt, mint a cukrot

Már persze onnan, ahol egyáltalán van, mert a Tüzépekről nyáron nem a szenet és a fát veszik az emberek. A rezsicsökkentés jelentős mérséklése azonban valóságos felvásárlási lázat szült.

Nem vettünk még se szenet, se fát, csak szeptemberben, októberben szoktunk. Nem tudom, hogy mennyi fogy el belőlük egy télen. Öt-tíz mázsát vásárlunk egyszerre, a mama nyugdíjából – mondta érdeklődésünkre Balázs Béla, akivel – és édesanyjával – a Pál utcán futottunk össze. – Egy kis teakályhával fűtünk, annyira melegítve fel a szobát, amennyire azzal lehet.

A legtöbben még a város ezen részén is azt mondták, hogy gázzal, azaz konvektorral vagy gázkazánnal fűtenek. Kényelmes és eddig olcsó volt. Épp ezért mindenkit sokkolt a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos lépése. Sokan azt tervezik, ismét kályhával fűtenek majd.

Mi egy ismerőstől vesszük a fát, azzal tüzelünk, s olyan 400 mázsányi is elmegy egy télen – ezt egy a neve elhallgatását kérő asszony mondta. De arra a kérdésünkre, honnan van az ismerősnek tűzifája, már csak zavartan elhallgatott, s azonnal továbbsietett.

A lakossági gáz- és villany rezsiárának kormányzati feladása miatt Szegeden, Pécsett és az ország számos pontján kezdték felvásárolni az emberek a téli tüzelőt, azaz a fát és a szenet.

A felvásárlási láz Vásárhelyen is kitört, már legalábbis azon a Tüzépen, ahol egyáltalán tüzelőhöz lehet jutni. Mi végig jártuk a legismertebbeket.

Két helyen találtunk tüzelőt, a Kistöltés utcai, a Bodrogi Bau Kft. a helybéliek által nagytüzépnek nevezett telepén német brikettet és fabrikettet lehet jelenleg kapni.  – Főleg a hagyományos tűzifát keresik, de ilyenünk jelenleg nincs. Ami miatt nem is lehet csodálkozni, nyáron – normál években – az építőanyag kelendő, a tüzelővásárlás szezonja jellemzően októberben kezdődik. A téglaformára préselt német- és a zsákos fabrikettet azonban jelenleg is viszegetik tőlük – tudtuk meg Surinya István telepvezető-helyettestől. Azt tapasztalta, hogy vevőik valamiért jobban szerették a korábbi években az ömlesztett, mint a kalodás fát, pedig az utóbbi jóval szárazabb.

A Jókai utcai Mészáros építőanyag kereskedésben jelenleg nincs se fa se szén is, van viszont előle bőségesen Makán Mihály, szintén a Jókai utcán lévő építő- és tüzelőanyag kereskedésében.

– Bőségesen van vegyes tűzifánk, tölgy, bükk, gyertyán, de van akácfánk is, igaz éppen most elfogyott. Félbarna, cseh szenünk is van, ehhez sikerült hozzájutnunk – mutatta az udvaron ponyvával letakart jó nagy halmot. – Százszorosára a megrendelésünk, mint amit ki tudunk szolgálni. Sokan erejük fölött vásárolnak tüzelőt a télre – tette hozzá azzal, a megrendelt mennyiséget jellemzően ők szállítják házhoz, de az utánfutóval vagy kézikocsival érkezők kiszolgálása is zavartalan.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!