Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Járvány idején is népszerű a horgászvizsga

Jelentős érdeklődés mutatkozik a horgászvizsga iránt: tizenhatan már letették múlt héten, a május 7-i vizsganap is betelt. Már több mint 1850 horgász, köztük 230 gyermek váltott állami jegyet és egyéb területi engedélyt a vásárhelyi László István Honvéd Sporthorgász Egyesületnél. Az eddigi telepítéseken felül 68 mázsa ponty került a vizekbe.

 A veszélyhelyzet sem szegte kedvét a pecásoknak: folyamatosan jelentkeznek a vásárhelyi László István Honvéd Sporthorgász Egyesület által meghirdetett horgászvizsgákra. Múlt héten tizenhatan mérettetek meg, és a május 7-i időpontra is betelt a jelentkezők listája. 

– A vizsga – amire tízéves kortól van lehetőség – csak írásbeli formában történik, tesztlapot kell kitölteni – mondta lapunknak Horváth Gusztáv. –  A meghirdetett napokon 15 órától félóránkét két fő vizsgázik. Az időpontokat a jelentkezéskor pontosítjuk a leendő horgászokkal. Rendes vizsganapjaink minden hónap második és negyedik csütörtökén vannak, a következő alkalmat a nagy érdeklődés miatt hoztuk előre – tette hozzá az elnök. 

Eddig több mint 1850 horgász váltott állami jegyet és egyéb területi engedélyt az egyesületnél. Közülük 230 gyermek horgász, akik zömmel szüleikkel járják a természetet. A gyermekeknek az egyesületi és szövetségi tagdíjat elengedik, valamint kedvező áron éves területi engedélyt válthatnak. 

– Az idén már 30 mázsa 2-3 „nyaras” pontyot tudtunk telepíteni. De több tízezer csuka-, süllő- és pontyivadék is került a Körtvélyesi-holtágba. A héten újabb 68 mázsa ponttyal bővült a halállomány, köszönhetően a MOHOSZ által koordinált rendkívüli pontytelepítésnek. A telepítés miatt – szokásunk szerint – nem rendelünk el horgászati tilalmat. Viszont a süllő, balin, sügér fajlagos fogási tilalma május elsejétől megszűnik. Viszont  május 4-én életbe lép többek között a ponty és a harcsa fogási lehetősége a törvényben meghatározott ideig – részletezte lapunknak Horváth Gusztáv.

A Körtvélyesi-holtág az egyik leggazdagabb vízimadár élőhely. Jelentős része védelmi terület, ahol nem lehet horgászni. A tájvédelmi körzet értékes madárvilága csak akkor maradhat fenn, ha rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű táplálék. A terület szerepel a „ramsari” egyezmény vizes élőhelyek listáján, és része a Natura 2000–es hálózatnak. Az egyesület fontos célja, hogy az egykoron használt  fokgazdálkodási rendszert helyreállítását elősegítse. Az aszály ellenére a körültekintően végzett korábbi munkálatoknak köszönhetően tudják tartani a tervezett vízszintet. Az őshonos békés halaik ívásának kedvezőbb lenne a tavaszi áradás, de remélhetőleg így is meg lesz a megfelelő utánpótlás.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!