Sörteszt a Sörfeszten

Szerkesztőségünk úgy döntött, megkönnyítjük idén a Sörfesztiválra látogatók számára a sörválasztást, ezért rögtön a kezdéskor megkóstoltunk párat. A legnépszerűbb, legfinomabb és legkülönlegesebb sörökre vadásztunk. A Hódpress sörtesztje következik.
Amikor megtudtuk, hogy a Kossuth téri háromnapos sörfesztiválon mintegy 100 féle sör közül választhatnak majd a fesztiválozók, rögtön felmerült a kérdés, hogyan lehet 100 sör közül kiválasztani azt, vagy azokat, amelyeket az ember fogyaszt majd. Nyilván az egyéni ízlés és az ár, vagy az ár/érték arány sokunknál számít majd, de éppen ezért merült fel az ötlete a Sörfeszt-Sörtesztnek. Arra azonban még mi sem vállalkozunk, hogy száz féle sört végigkóstoljunk, ezért a sörfőzdékhez fordultunk, hogy segítsenek.
Minden kitelepülő sörházat felkerestünk és kértük, hogy ajánljanak 3 sört a kínálatukból.
- a legnépszerűbbet,
- a legfinomabbat,
- a legkülönlegesebbet – ami egyben a legizgalmasabb is a kínálatból.
A színpad felől haladtunk, és rögtön az első sörház a Soproni. Itt váltható be amúgy a városkártyáért járó egy ingyen sör is.

A Soproni standjának legnépszerűbb söre a Soproni csapolt szőke, klasszikus ízvilággal, a nagy melegben elképesztően jól esik az első korty hűs nedű.
A legfinomabb a Soproni szűretlen, enyhe citromos ízvilággal, ami nem a hozzáaadott gyümölcsnek, hanem a komló érlelési folyamatának köszönhető. 130. évfordulójuk alkalmából készült, és különösen üdítőnek találtuk a hirtelen berobbant nyáreleji hőségben.
A legkülönlegesebb nedű nem is sör, hanem sörkoktél, enyhe epres ízbeütéssel, amit inkább a hölgyeknek ajánlanak. Megkóstoltuk ezt is, mit mondjunk, itatja magát rendesen, vigyázzanak vele!

Következő bódé a Borsodi söröket árusító, hozza a megszokott, letisztult színvonalat – a söreiket pedig kisebb meglepetésünkre Gyöngyösi Ferenc alpolgármester kínálta péntek este. Tőle azt is megtudtuk, azért a legjobb a Borsodi, mert ők használják a legjobb minőségű vizet – ami a sör legfontosabb alkotóelemeként nem elhanyagolható szempont. A Magyarországon kapható Staroprament és a Stellát is ők gyártják, de a standjuknál csapolva most a Borsodi lager-en kívül csak az utóbbit kínálják.

A Zsombói sörfőzde fesztiválutánfutója a következő állomásunk, ahol hosszasan hallgatjuk a különlegesebbnél különlegesebb ízű sörök névsorát, és itt már kezdjük sejteni, hogy nem fogjuk tudni eldönteni, melyik a valóban legfinomabb sör a fesztiválon.
Persze itt is megtalálható a standard világos lager, a legnépszerűbb sörük azonban a meggyes. Itt „jött szembe” velünk az első igazán különleges ízvilág egy karamelles beütésű vörös sör formájában, amellyel kapcsolatban már megoszlottak a vélemények szerkesztőségünk kóstoló tagjai között. A ribizlis sörkülönlegességük viszont osztatlan sikert aratott mindannyiunknál. A mangós sörről és a ribizlisörről pedig megtudtuk, hogy nem adalékoktól kapják a gyümölcsös ízüket, hanem gyümölcsvelő-ágyon érlelődnek mintegy két hónapig, ettől válnak valóban izgalmas ízűvé.

Következő állomásunk a Szent András Sörfőzde sörháza, ahol elámulunk már azon, hogy milyen ízű sörök léteznek egyáltalán. Csapra verik itt a Lager1993 nevű szőkét, a meggyes sört illetve a Hathárom porterüket, ez utóbbit a Wembley Stadionban lejátszott legendás futballmérkőzés ihlette, kekszes-malátás ízével az angol sörök kedvelőinek jöhet be.
Újdonságként kóstolhattunk náluk gluténmentes meggyes sört, és megtudhattuk, hogy a sima meggyes sörük is igazi gyümölccsel készül. 1993-as bajor lager sörük egyike a csúcskategóriásaknak, a nyári melegben nagyon frissítő, érdemes kipróbálni!
Ám a Szent András Sörfőzde a nagyon izgalmas sörökben is otthon van, legkülönlegesebb sörük nemzetközi versenyt is nyert ezüstérmet nemrégiben, ez egy almásrétes-ízű nedű, ami pénteken még csak üvegben, de hamarosan csapolt változatban is kapható lesz náluk.
Aki ennél a standnál jár, és szereti az enyhén csípős ízt, feltétlen ajánljuk a mangós raw IPA sörüket, amely chillis változatban készült és 7 százalékos alkoholtartalmú. Különlegessége, hogy habanero chilipaprikával bolondították meg, kóstoláskor szinte gasztronómiai élménnyé válik az édeskés, gyümölcsös és pár másodperccel később az enyhe csípősség ízkavalkádja.

Amikor a Félegyházi Sörműhely sörverdájához érünk, azt gondoljuk mindent kóstoltunk már, ami sör. Tévedtünk. Már látványában is tudnak még különlegesebbet mutatni, itt van például rögtön a Blue Lagoon nevű sör, ami kék színű. Az íze pedig a koktélt juttatja eszünkbe, de mégis sör. Nem ez az egyetlen koktél által ihletett sör, üveges kiszerelésben piña colada, csapolva pedig a nagyon érdekes mojito ízvilágú sör is megtalálható. A búzasörök kedvelőinek itt a helyük, ugyanis árulnak egy nagyon finom belga búzasört, amely azoknak ajánlható, akik nincsenek kibékülve a világos sörök kesernyés ízével. A gyümölcsös sörökből sincs hiány, a mangós búzasör kellemes, a málnás sör pedig attól különleges, hogy nem az édes, hanem a savanykás íz dominálja, amit teljesen áthat a málna.

A SzürkeKabát standjánál több különböző sörfőzde kínálatát megtalálhatjuk, a Guri sörfőzde szőkéjét, lagert a Jászapáti sörfőzdétől kínálnak, van tripla meggyes sörük a Legenda sörfőzdétől, a New England IPA-juk pedig elképesztően izgalmas ízt kínál. És bár azt mondják, túlságosan habzik, de váratlanul jóízűnek találtuk a Mad Scientists sörfőzdétől hozott banános-fagyis sörüket is.
Plusz egy ráadásként az utolsó standnál bár csapolt sört nem, de a Kontyos Borház termékeit megkaphatjuk, csapolt formában pedig egy cidert is, méghozzá körtés változatban. Ahogy megtudtuk, a Kontyos borház gyümölcsborai „nem láttak szőlőt”, ezek mindig az adott gyümölcsből készülnek.
És borral készült a Kossuth Kifli Kávézó is, a Gedeon Pincészet borait kínálják azoknak, akik a fesztiválokat szeretik, de a sör helyett boroznának.
Mi pedig csak abban bízunk, hogy minden sörfesztiválozó megtalálja azt a nedűt, amit a legjobban a szeret.
Hozzászólások lezárva.