Ízök, gazdák, értékek – ma volt a XIII. Ízök Fesztiválja és Gazdanap

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg az Ízök Fesztiválját, amelyet idén a Gazdanapok is színesített. 35 csapat több mint 55 ételt készített, számos helyi és környékbeli termelő pedig egész nap kínálta portékáját, amelyek között minden pultnál lehetett izgalmas terméket találni.

Tizenharmadikán, tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Ízők Fesztiválját, és úgy tűnik a tizenhármas szám szerencsét hozott a fesztiválnak is, hiszen ragyogó napsütés várta a résztvevőket. A rendezvény mára a város egyik meghatározó gasztronómiai eseményévé vált. Idén a Gazdasági Egyesület is jelen volt a rendezvényen a hagyományos Gazdanapot tartották összevonva a gasztrofesztivállal.

Délelőtt 10 órakor a Kankalin és az Árendás néptáncegyüttesek gyermektáncosainak felvonulásával kezdődött a rendezvény, majd a Szépkorúak tánccsoportja ropta a színpadon.

  • IMG_6169
  • IMG_6171
  • IMG_6174
  • IMG_6172
  • IMG_6183
  • IMG_6184
  • IMG_6185
  • IMG_6190
  • IMG_6200
  • IMG_6198
  • IMG_6202

Közben az Almáskertben már rotyogtak az üstökben és fazekakban a finomabbnál finomabb ételek. „A lényeg, hogy forogjon tovább a kerék” – fogalmazott a fesztivál gaszto-szervezője, Csáki Zsolt.

Az idei évben 35 csapat több mint 55 étellel nevezett, ami azt mutatja, hogy a fesztivál egyre népszerűbb. A résztvevők között új versenyzők és visszatérő csapatok egyaránt szerepelnek. Bár néhányan idén nem tudtak jelen lenni, már jelezték, hogy a következő alkalommal újra főzőkanalat ragadnak.

A helyszínválasztás is változást hozott: a fesztivált ezúttal a sétálóutca és az Almáskert területén tartották, mivel a rendezvény a Gazdanappal közösen zajlott. A két esemény összevonása nemcsak praktikus, hanem közösségépítő is.

A főzőverseny három fő kategóriában zajlott:

  • Pásztorételek – bográcsos hagyományok, pörköltek, raguk, tokányok, tarhonyás és lebbencses fogások, sőt a lecsó is helyet kapott.
  • Vásárhelyi ételek – a helyi értéktárhoz kötődő, illetve abba bekerülni vágyó gasztronómiai különlegességek.
  • Egyéb ízek – nyitott kategória a különleges, más tájakról származó recepteknek, amely idén a legtöbb nevezést vonzotta.

A kínálat rendkívül sokszínű volt: a hagyományos birka- és marhapörkölt mellett fiatalok is bemutatkoztak saját bográcsos fogásaikkal, valamint különleges nemzetközi ízek is megjelentek – például karibi stílusú, rummal készült marhaétel, a reggae-pörkölt vagy az örmény gyökerekkel rendelkező székely hurut pityókaleves.

Ez utóbbit a Székely Menyecskék csapata főzte, akik portálunknak elmondták, hogy valójában nem is a győzelem hajtja őket a versenyen, hanem az, hogy megismertessék az „otthoni” ízeket az „itthoniakkal”. Minden évben készülnek valami különleges székely fogással.

A csapatok, miközben főzik a versenyre szánt ételeiket, kimondatlanul abban is versenyeznek, hogy minél különlegesebb kóstolót kínáljanak a járókelőknek. Itt egészen biztosan nem marad senki éhesen, a különböző füstölt-árútól kezdve a kolbászokon át, a hidegpaprikásig és a zakuszkás kenyéren át a fánkok és sütemények kínálatáig mindent is meg lehet kóstolni. Ahogyan a versenyre készült ételeket is a zsürinek való tálalás után.

  • IMG_6205
  • IMG_6206
  • IMG_6209
  • IMG_6232
  • IMG_6210
  • IMG_6212
  • IMG_6214
  • IMG_6215
  • IMG_6217
  • IMG_6216
  • IMG_6220
  • IMG_6221
  • IMG_6222
  • IMG_6224
  • IMG_6223
  • IMG_6235
  • IMG_6236
  • IMG_6237

Az idén az időjárás is kedvezett a fesztiválnak, és akik a színpadi produkciókra voltak kíváncsiak, azok sem unatkozhattak, hiszen folyamatosak voltak a programok. A gyerekeknek népi játszóházat is összeraktak a múzeummal szemben.

A Gazdanap eddig is a helyi és környékbeli termelők egyik megmutatkozó helye volt, most sem történt másként. Számtalan izgalmas áruval lehetett találkozni, a kézműves ecetektől a szappanokon át a különböző ízű és textúrájú mézekig, a zöldségkrémeken át a hagyományos vásárhelyi lepényig. A kézművesek sem hiányozhattak a sorból, a horgolt, varrt, szövött és faragott tárgyakat is meg lehetett vásárolni.

  • IMG_6125
  • IMG_6126
  • IMG_6127
  • IMG_6128
  • IMG_6129
  • IMG_6130
  • IMG_6131
  • IMG_6132
  • IMG_6133
  • IMG_6136
  • ízök fesztiválja
  • IMG_6138
  • IMG_6139
  • IMG_6140
  • IMG_6142
  • IMG_6143
  • IMG_6147
  • IMG_6148
  • IMG_6150
  • IMG_6151
  • IMG_6152
  • IMG_6154
  • IMG_6158
  • IMG_6160
  • IMG_6161
  • IMG_6163
  • IMG_6144
  • IMG_6145
  • IMG_6146

A nap egyik különlegessége, hogy a helyi értéktár ezen a napon két új „résztvevővel” gazdagodott, bekerült a helyi értéktárba az Árendás Néptáncegyüttes és a Hódmezővásárhelyi Díszítőművészeti Kör. A helyi értéktár egyébként külön kitelepült a rendezvényre, egyrészt bemutatva a helyi értékeket, másrészt ötletes játékokkal várták a gyerekeket, akik játszva tanulhattak a helyi értékekről, illetve ki is próbálhatták például a vásárhelyi hímzést, de kaphattak vásárhelyi festést is.

  • IMG_6267
  • IMG_6265
  • IMG_6264
  • ízök fesztiválja
  • IMG_6261
  • IMG_6259

Délután egy kiállítás megnyitójára is sor került, a BFMK emeleti előcsarnokában a működő szakkörök kiállítását csodálhattuk meg, ha ma nem látogattak el, szeptember 30-ig megtehetik.

A fesztivál tehát nemcsak a gasztronómiai és vásárhelyi hagyományok őrzéséről szól, hanem a közösségek összekapcsolásáról és az új ízek, termékek, értékek felfedezéséről is. A szervezők már most arról beszélnek, hogy a rendezvény lassan kinövi jelenlegi helyszíneit – ami talán a legjobb bizonyítéka annak, hogy a fesztivál továbbra is erősödik.

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!