Hódmezővásárhelyi iskolák újulnak meg

Fizetett hirdetés

Magyarország Kormánya és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata között a Modern Városok Programban megkötött együttműködési megállapodás értelmében  a kormány a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum fejlesztésére, ennek keretében a Kalmár Zsigmond Szakközépiskola, az Eötvös József Szakgimnázium, valamint a Cseresnyés Kollégium fejlesztésére e támogatásáról döntött. (x)

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum  fejlesztéssel érintett tagintézményeiben a szakmai (a tagintézmények oktatási szerepének megerősítése) és infrastrukturális (intézmények leromlott, korszerűtlen állapota) szükségletekből fakadó problémák megoldása. A projekt során a HSZC működtetésében lévő Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakközépiskola, Eötvös József Technikum és a Cseresnyés Kollégium felújítására kerül sor. Az 50 éves, vagy annál idősebb épületek teljes körű felújítása valósul meg (energetikai, építészeti, gépészeti, elektromos, akadálymentesítés) a szükségleteknek megfelelően.

“A Modern Városok Program keretében a kormány biztosított 260 millió forintot a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum felújítására. – mondja Márki-Zay Péter polgármester. –  Ezeknek az épületeknek a tulajdonosa az önkormányzat, a Modern Városok Programnak pedig a felelőse. Ebből a felújítási rész négy intézményre vonatkozik. A Kalmárra, az Eötvösben két épületre és a Cseresnyés Kollégiumra.”

A tervezők kiválasztására 3 részajánlattételi körben 2019-ben közbeszerzési eljárás indult, melynek eredményeként 2020-ban szerződéskötésre kerülhetett sor 2 tervező csoporttal.

A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint az Eötvös József Technikum korszerűsítési terveit a budapesti Gépépvill Kft. készíthette, míg a Cseresnyés Kollégiumét a szegedi RZB Kft. A kiviteli tervek 2020 őszén készültek el. Az építési engedélyek, létesítési engedélyek jogerőre emelkedtek.

A tervezési díjak, az előre kalkuláltakhoz képest alacsonyabbak voltak, amely a sikeres közbeszerzési eljárásnak köszönhető. 

Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola tervezési díja: bruttó 49 millió Ft.

Eötvös József Technikum tervezési díja: bruttó 24,5 millió Ft.

Cseresnyés Kollégium tervezési díja:  29,2 millió Ft.

A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola közműhálózata, épületei és udvari környezete a kiviteli tervek szerint teljes körű felújításon esik át. Ez egyrészt energetikai korszerűsítéseket jelent, amely kiterjed a létesítmény fűtési rendszerének racionalizálására, az épületek árnyékolására és – amelyik épület még ezen a közelmúltban nem esett át – utólagos hőszigetelésére, nyílászáró cseréjére. 

Az Eötvös József Technikumnak a Modern Városok Program lehetőséget biztosít arra, hogy a TOP programhoz illeszkedve a két épülettömbből (4 épület, melyből az egyik műemlék) álló intézmény elektromos hálózata, fűtési rendszere, belső és külső megjelenése is felfrissüljön. A tervek szerint a Szent Antal utcai épületszárnyban belső személyi lift, míg a Mária Valéria utcai épületszárnynál az udvarról megközelíthető lift kap helyet.

A folyosókra fiatalos megjelenésű fix bútorzat kerül.

Az oktatási feltételek is javulnak a tervezők elgondolása szerint. Két új számítástechnikai oktatótermet tervezetek az udvarban lévő toldaléképület felújításával.A belső udvarra kertrendezési terv készült fiatalos kültéri bútorokkal és a sportolási feltételek javítására egy sportpálya is helyet kapott.

A város szívében lévő 1966-ban épült Cseresnyés Kollégium végre méltó köntösbe öltözik, homlokzata felfrissül. Az épület teljes energetikai korszerűsítésen esik át az új hőtechnikai követelményeknek megfelelően. 

A kollégium belső környezete fiatalos megjelenésű lesz és a kor színvonalát követve 2 hálószobánként 1 közös tisztálkodási blokk kerül kialakításra tusolóval, WC-vel. Az intézmény földszintjén 2018-ban épített 1 akadálymentes szoba mellé további 1 létesül. Személylift tervezett a hátsó aula terében, valamint lépcsőlift az étterem megközelítésére. Az eddig gyakorta túlmelegedett épület problémáját is kezelték a tervezők. A tanulószobák, háló helyiségek, közösségi terek, valamint az étterem frisslevegő ellátása és hűtése is megoldott lesz. (x)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!