Megtapsolták az önkénteseket az ételosztás résztvevői
Húsos káposztával tért vissza vasárnap délben a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület ételosztó akciója, ezúttal a Tornyai János Múzeummal szemközti Almáskertben.
Május 4-én, a Mátyás utcai Olvasókörben osztottak utoljára ételt a rászorulóknak a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület önkéntesei. Másnap kezdődött – és jelenleg is zajlik – a Gordiusz Központ szociális konyhája és népkonyhája két helyszínen is: a Klauzál utcai posta helyén, illetve az Észak utcai Közösségi Házban.
Az ételt osztó önkéntesek az elmúlt két és fél évben körülbelül 30 ezer adag ebédet juttattak el a rászorulóknak. Sőt, azoknak házhoz is vitték a városon belül és kívül, akik egészségi állapotuk miatt nem tudták személyesen átvenni. Akkor azt ígérték, hogy ünnepnapokon alkalmanként ismét főznek – ahogy tették most is a Tornyai János Múzeummal szemközti Almáskertben. Ezúttal ugyan nem szállították ki az ebédet, de aki nem akarta helyben elfogyasztani, haza is vihette.
– Hosszú idő után már hiányzott a főzés, így örömmel vettük a felkérést, hogy ismét főzzünk – mondta Czeller Éva főszakács. – Gondolkodtunk azon, hogy mi legyen az, ami a melegben is jó, nem romlik meg könnyen. Végül úgy döntöttünk, hogy húsos káposzta lesz ebédre – ami melegben is egészséges. Csülökből és lapockából, valamint savanyú- és édeskáposztából főztük, hogy ne kelljen kimosni a káposztát, azaz ne mossuk ki belőle a vitamint – mesélte. Hozzátette: hatvan kiló káposztából és hatvan kiló húsból készült négy kondérban az ebéd, amelyet hagymával, pirospaprikával és minden más belevalóval ízesítettek.
Az ételt Márki-Zay Péter osztotta Kecskés Fanni és a többi önkéntes segítségével. A forró egytálételt óvatosan kezdte el enni, aki már megkapta az Almáskert sátor alatti asztalainál.
– Mindig nagyon finom az étel. Igaz, rendszeresen nem jártam az ételosztásokra, de amikor háromszor-négyszer elmentem, elégedett voltam – mondta Katalin.
– Olvastam, hogy lesz ez az ételosztás, eljöttem, hogy kihasználjam a lehetőséget – mondta két falat közt Lajos, aki hozzátette, hogy sem a szociális, sem a népkonyhai étkezést nem vette még igénybe. Ő rendszeres résztvevője volt a korábbi ételosztásoknak, és azt mondta, hogy mindegyik alkalommal nagyon ízlett neki, amit az önkéntesek főztek.
– Nagyon örülünk annak, hogy a Gordiusz Központ a hét hat napján szociális ételosztást végez, és népkonyhai szolgáltatást is nyújt, azaz nagyon sok embernek segít. De úgy gondoltuk, hogy a jótékony ételosztás, amit mi szerveztünk, egyben közösségépítő is. Ilyenkor nagyon sok személyes problémát meg lehet hallgatni, lehet találkozni emberekkel, segíteni nekik. Szóval ezt a hagyományt azért megtartjuk: egy évben legalább háromszor-négyszer mi is osztunk ebédet – mondta Márki-Zay Péter.
Rákos László Szikáncsról érkezett feleségével, és elégedett volt a húsos káposztával. – Nagyon finom. Azért jöttünk el érte, mert rászorulók vagyunk. Nagyon megörültünk, amikor olvastuk, hogy ismét rendeznek ilyet. Egyébként a Gordiusztól hordjuk az ebédet – mondta, miközben a felesége sűrűn bólogatott, jelezve, hogy egyetért a férjével.
– A régi társaságot vártuk, és szeretnénk még egy párszor így összejönni az idén. Az étel finom, otthon sem főzünk különbet – mondta Csík Sándorné Erdei Ilona.
A rászorulóknak egyébként emlékezetes hétvégéjük lehet, hiszen tegnap ugyanitt, az Almáskertben, a Gasztroudvar keretében a cigány nemzetiségi önkormányzat, a román nemzetiségi önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat is ételt osztott.

Hozzászólások lezárva.