Vásárhelyi spórolás: csökkentik a városháza és a városi cégek dolgozóinak létszámát

Márki-Zay Péter polgármester arról is beszélt, saját otthonában hogyan próbál meg spórolni a rezsiköltségeken.

Hódmezővásárhely működésén az alábbiak szerint spórolnának a 24.hu-n olvasható városvezetői nyilatkozat szerint:

  • csökkentik a városháza és a városi cégek dolgozóinak létszámát,
  • ötmillió forintot fognak azon, hogy az idén megvásárolják azokat a szoftvereket, melyekre eddig minden évben előfizettek,
  • az idősek otthonában és 118 szociális bérlakásban elkészültek az energetikai beruházások, ezen épületek energiaigénye a korábbi alig felére csökken,
  • télre leeresztik az uszoda néhány medencéjét, de nem zárják be, ugyanis termálvízzel fűtenek,
  • átmenetileg bezárják az Emlékpontot, „de a telefonszám kint lesz, ha valaki be akar jutni, szól, és megyünk a kulccsal”.

A rezsiárrobbanás miatt bajba jutó vállalkozásokon nem tudnak segíteni.

„Hiába kérik amúgy érthetően, hogy engedjük el az iparűzési adójuk egy részét, nem tehetjük. Örülünk, ha a legszegényebb lakosokat támogathatjuk tűzifával. Tavaly kétszáz család kapott öt-öt mázsát, idén az infláció miatt akár duplájára is emelhetjük a keretet, és szélesebbre húzzuk a jogosultak körét. Csepp a tengerben, de ennyire telik. Ráadásul hiába rendeltünk fát az állami erdészettől, egyelőre semmit nem kaptunk, és ha érkezik is, az friss vágás lesz, nedves, alacsony fűtőértékű, a levegőt is súlyosan szennyező”- mondta a lapnak Márki-Zay Péter.

A portál arra is kíváncsi volt, hogy a családi háztartását hogyan érinti az energiaárak drasztikus emelkedése. „Ha nem változtatunk valamit, egy erős téli hónapban félmillió forint lesz a gázszámlánk” – nyilatkozta a politikus, aki napelemet szeretne a házára. Több ajánlatot bekért, a legkedvezőbb 5,3 millió forintért kínál bő tíz kilowattos teljesítményt. Csakhogy üres a családi kassza. Mégis van megoldás. „Gyorsan megpróbálok élni egy, az év végéig felvehető hatmilliós lakásfelújítási hitellel” – tette hozzá Márki-Zay Péter.

EmlékpontGyarmati Dezső SportuszodaHódmezővásárhelyMárki-Zay Péterrezsi