A nyári lovastáborokat, a fröccsteraszokat és a helyi termelőket is ellenőrzik keddtől
Július 15-én elindul a nyári szezonális ellenőrzés. Az augusztus 30-ig tartó akció során a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei a nyári lovastáborokat, a fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmény-előállítókat, az ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, valamint a helyi termelői piacokat vizsgálják.
A célterületek ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végzik. Az idei ellenőrzéssorozat során a szakemberek számos – tipikusan nyári programokhoz kapcsolódó – területen végeznek ellenőrzéseket. Többek között vizsgálni fogják a nyári lovastáborokban tartott lovak állategészségügyi állapotát, valamint a tartási és üzemeltetési körülményeket. Fókuszba kerül a szezonális fröccsteraszokon árusított alkoholos italok élelmiszer-biztonsági és minőségi megfelelősége, valamint a létesítmények higiéniai állapota is.
A nyár elengedhetetlen programjaként a grillezésre szánt előkészített húsok és húskészítmények – például grillkolbászok, marinált termékek, hamburgerhúsok – is górcső alá kerülnek. A vizsgálatok során a felügyelők kiemelt figyelmet fordítanak a termékek összetevőinek nyomon követhetőségére, valamint az előállító üzemek önellenőrzésére is. Az idei évben az ásványvíz-palackozó és szikvíz-előállító létesítmények élelmiszer-biztonsági és higiéniai megfelelőségét is vizsgálja a hatóság.
Évről évre egyre népszerűbbek a termelői piacok, hiszen a vásárlók bíznak benne, hogy ott kiváló minőségű kistermelői termékekhez juthatnak. A megtévesztés elkerülése érdekében a kistermelői nyilvántartásba vétel meglétét ellenőrzik majd a hatóság szakemberei.
A magyar élelmiszerlánc-felügyelet nemcsak a szezonális ellenőrzések időszakában, hanem egész évben elhivatottsággal végzi munkáját, hogy fenntartsa az élelmiszer-biztonságot, és védje a fogyasztók, valamint a tisztességes magyar előállítók és termelők érdekeit – közölte a Nébih.

Hozzászólások lezárva.