Halkolbász is készült az első mártélyi halfesztiválon

Belecsapott, ha nem is a lecsóba, de az I. Mártélyi Halfesztivál és Kézműves Vásárba a hétvégén a megyei horgászszövetség, amelyet a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban rendeztek meg, tizenegy csapat és több száz érdeklődő részvételével.

Olyan ínycsiklandozó illatokat hozott magával az enyhe szellő a halfőző rész felől, hogy már azok is majdnem elteltek vele, akik csak kóstolni szerettek volna. A látogatók rácsodálkozhattak, milyen sokféle halból készítettek különféle ételeket a csapatok – főzve és sütve egyaránt. A halászlevet természetesen tiszai módra főzték, vagyis a megfőtt halat átpasszírozták; a dunai változatot, ahol a haldarabok egészben kerülnek a bográcsba, itt nem alkalmazták.

Készült azonban különlegesség is: halkolbász és „halfishteak” a tizenhat éve alapított Magyar Halkolbász Lovagrend csapatának jóvoltából.
– A lovagrend tagjaiként régóta ötvözzük a magyaros ételeket a halból készült fogásokkal – mondta Sipos László, a Magyar Halkolbász Lovagrend elnöke. – Célunk, hogy olyan új lehetőségeket mutassunk, amelyek a halfogyasztást azok számára is szerethetővé teszik, akik a szálkák vagy a hal íze miatt eddig tartózkodtak tőle. Két zászlóshajó ételünk van: az egyik a sertésbélbe töltött, harmincféle recept alapján készített, fűszerezett halkolbász, amely könnyen fogyasztható, nagyon magyaros fogás, s akár csabai vagy gyulai kolbászízben is elérhető. A másik – az angol beefsteak mintájára alkotott szóval – a halfishteak, amely szintén szálkamentes, és még azok is dicsérik, akik korábban megfogadták, hogy soha nem esznek halat.

A látogatók számára hamar kiderült, hogy a halat nemcsak főzni és sütni, hanem grillezni is lehet. A vásárhelyi Belovai Dániel mutatta be, hogyan készül a hal barbecue-n.
– Füstölt lazacot és aranydurbincsot készítünk – emelte meg a mozdony alakú BBQ fedelét, amely alatt gyümölcsfa és keményfa füstje, valamint a szószok és pácok adták meg a füstös ízt. – Évek óta barbecuzunk, van egy jól bevált receptünk, és most gondoltuk, megmutatjuk, hátha eredményt érünk el vele.

Gósz Zoltán, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének elnöke elárulta, hogy a halfesztivál ötlete már korábban megszületett, hiszen a vadászokkal közösen hasonló rendezvényeket már tartottak.
– Miután ezt a csodálatos épületkomplexumot sikerült a vásárhelyi önkormányzattól bérbe vennünk, adott lett a helyszín is. Tudtuk, hogy ezt a fesztivált ide kell szerveznünk – erre a gyönyörű vízpartra, az őszi fák közé – mondta. Hozzátette, hogy bár egész évben rendeznek horgászversenyeket, azok nem tudnak akkora tömeget megmozgatni, mint egy ilyen fesztivál.

A Mártélyi Horgászegyesület csapata saját, a holtágból fogott halakat használt fel alapanyagként.
– Tiszai halászlé készül vegyes alaplével, amiben van keszeg, kárász, busa, amur, ponty és szürkeharcsa-csont. Ebből a vegyes alapléből filézett pontyhalászlé lesz – tudtuk meg Szunyi Krisztiántól és Nagy László csapatkapitánytól. Azt is elárulták, hogy ez nem bonyolult étel: a keszeget és a kárászt versenyen kívül megsütötték, maguknak pedig harcsapaprikást is főznek túrós csuszával.

– Öt dolog kell ahhoz, hogy jó minőségű, tiszai–körösi jellegű halászlét főzzünk: hagyma, paprika, só, hal és jó, tiszta víz – árulta el az egyszerű recept titkát Csória Andor, a zsűri tagja, aki 2003 óta viseli az Év Halfőzője címet. – A harcsából lehet a legtöbbféle halételt készíteni. Ez egy zsírosabb hal, de nagyon kellemes, jó ízű, és a legfontosabb, hogy szálkamentes – tette hozzá.

A szakavatott zsűri kóstolta és értékelte a gasztronómiai remekműveket, de az érdeklődők is megtehették ugyanezt. Elégedetten csettinthettek: a hal – és a halkolbász – valóban nagyon finom volt.

A fesztivál látogatóit nemcsak színpadi műsorok: a Grimm-busz Színház, Beliczai Balázs stand up fellépése vagy a Lajtai Katica-Berkes Bálint duó, illetve a Kankalin Néptáncegyüttes és Csürhe Banda szórakoztatták, de haltelepítésnek is szemtanúi lehetettek.

Gósz Zoltánhalfőző fesztiválhalkolbászHorgász Egyesületek Csongrád Megyei SzövetségeMagyar Halkolbász LovagrendMártély