Nem támogatja a Fidesz a gyermekvédelmi törvény gyónási titokkal kapcsolatos szigorítását

A Fidesz frakciója nem támogatja Dunai Mónika fideszes képviselő azon javaslatát, amely a gyermekvédelmi törvény gyónási titokkal kapcsolatos részét is szigorítaná. Azt írták, annak mai formája is elegendő. A római katolikusoknál létező gyónás közben elhangzottakról eddig sem kellett tanúskodniuk a papoknak.

A képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amely szigorítást tartalmaz.

„Dunai Mónika képviselőtársunk tegnapi javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk.

A gyónási titokra vonatkozó részt azonban nem, mert annak jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen”

Mint korábban megírtuk: Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő által május 3-án benyújtott módosító javaslata szerint egyházi személyek nem kötelesek jelenteni a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket, amennyiben az gyónás során jutott a tudomásukra. A javaslat indoklása szerint a módosításra azért lenne szükség, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer egységes legyen, a gyónás pedig kívül esik a közfeladat ellátás körén, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel. Az indoklás arra is kitér, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény sem kötelezi tanúkénti kihallgatásra az egyházi személyeket, amennyiben titoktartási kötelezettség áll fenn.

A Dunai Mónika által beterjesztett javaslatban külön nevesítik, hogy a gyermekjóléti szolgáltató munkatársát vagy a gyámhatósági ügyintézőjét büntetőjogi felelősségre lehet vonni, ha legkésőbb három munkanapon belül nem kezdi meg a kiemelt veszélyeztetésre vonatkozó jelzés kivizsgálását. A kiemelt veszélyeztető okra utaló körülmény lehet többek között a gyerek szexuális bántalmazására, fizikai bántalmazására vagy elhanyagolására utaló körülmény. Nemcsak azokat büntetnék szigorúbban, akik ártanak a gyerekeknek, hanem azokat is, akiknek tudomásuk van egy bántalmazásról, de erről nem szólnak. A jogszabály szerint akár két év börtönt is kaphatnának azok a gyerekekkel foglalkozó szakemberek, akik nem jelzik, ha a gyerek veszélyeztetett helyzetben van.

A katolikus papoknak eddig sem kellett tanúskodniuk arról, amit elmondtak nekik a gyóntatószékben, miközben az orvosok vagy pszichológusok titoktartása mindig is korlátozott volt.

abúzusDunai MónikaFideszgyónáspappedofilpedofíliatitoktörvénymódosítás