171 diák csobbant a vízbe a Református Iskolák Országos Úszóbajnokságán

A XVIII. Széchy Tamás Emlékversenyt, azaz a Református Iskolák Országos Úszóbajnokságát ma délelőtt nyitották meg a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában. 18 iskola 171 diákja vetélkedett egymással, több úszásnemben is.

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség és fenntartásában lévő oktatási intézmények, azaz a Bethlen gimnázium, a Szőnyi és az Aranyossy iskolák, valamint a Református Iskolák Diáksport Szövetsége szervezte verseny megnyitóján Ez alkalommal adták át az elismerést Horgos Dánielnek, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjának, aki egy új logót tervezett az eseménynek.

Horgos Dániel elismerő oklevelet és egy táblás csokit vehetett át Bán-des Fontaine Annamária szervezőtől a verseny új logója megtervezéséért. (A logó a képgalériában tekinthető meg)

Bán Csaba, az Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora azt mondta a résztvevőknek, hogy legyen köztük a testi erő és a tudás nemes versengése a versenyen, de legyen barátság a medence partján.

– Az idén másodjára rendezzük meg itt Vásárhelyen a Református Iskolák Országos Úszóversenyét, mely egyben a XVIII. Széchy Tamás Emlékverseny is. Az idén 18 iskola 171 tanulója jött el hozzánk. Azaz az iskolák és a diákok létszáma is nőtt a tavalyihoz képest. Érkeztek az ország minden tájáról, így Kecskemétről, Miskolcról, Budapestről és Nyírbátorról is – mondta Bán-des Fontaine Annamária, a verseny szervezője.

A diákok korcsoportonként versenyeztek, épp úgy, ahogy a diákolimpián is. Az indulók 50 méteres versenyszámokban indultak, az első korcsoportnak hát-mell-gyors, a második-harmadik-negyedik korcsoportban pille-hát-mell-gyors, míg az ötödik-hatodik korcsoport tagjainak, a középiskolásoknak 50 méter pillangó, 100 méter hát-mell gyors és kétszáz méter vegyes úszás volt a versenyszámuk. A különböző korcsoportok tagjainak 4×50-es gyors- és vegyes váltóban is a rajtkőre álltak.

Becsey János paralimpikon, az úszóverseny díszvendége azt kívánta, a diákoknak, hogy amikor Európa legszebb uszodájában, a vásárhelyiben vannak, vegyenek részt egy jó vetélkedésen. – Amikor a parton vagyunk, akkor barátok vagyunk, a medencében pedig vetélytársak – hívta fel a figyelmet.

Becsey János paralimpikon: Amikor a parton vagyunk, akkor barátok vagyunk, a medencében pedig vetélytársak

Telekes Tamás, a Református Iskolák Diáksport Szövetsége elnökségi tagja köszöntőjében hangsúlyozta, a szövetség feladata, hogy a református diákoknak szervezzenek versenyeket. – Az idén is több, mint 18 ilyen verseny van országszerte, főleg labdajátékokban, atlétikában és úszásban. Ez a vásárhelyi verseny a legnagyobb létszámú az egész országban – emelte ki.

Telekes Tamás: Ez a vásárhelyi verseny a legnagyobb létszámú az egész országban

A megnyitó után kezdődtek a versenyek, a különböző korosztályokban.

Bán CsabaHódmezővásárhelyreformátus úszóversenyvásárhelyi hírekXVIII. Széchy Tamás Emlékverseny