Egyedülálló rehabilitációs ambulanciát hoztak létre Szegeden

Az egyetemi klinika és az alapítvány közös munkája nemcsak egészségügyi, hanem pszichológiai segítséget is nyújthat a rendkívül nehéz élethelyzetben.

A súlyos és tartós látásromláson átesett pácienseknek nyújt az országban jelenleg egyedülálló szolgáltatást az a rehabilitációs ambulancia, melyet a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikáján, a Kreatív Formák Alapítvánnyal együtt hoztak létre a  – jelentette ki Tóth-Molnár Edit, a klinika igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Az igazgatónő az újdonsült ambulancia tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a rendkívüli technikai fejlettség ellenére az orvostudomány – külön kiemelten a szemészet – előtt még mindig rengeteg akadály sorakozik.

„Az ambulanciát azért hozták létre, hogy a páciensek a látásromlásuk megállapítása után a lehető leghamarabb, egészségügyi intézmény falai között megkaphassák a szükséges segítséget ahhoz, hogy az új élethelyzetben fel tudják építeni mindennapjaikat”

– fejtette ki Tóth-Molnár Edit, aki azt is hozzátette, hogy az országban jelenleg példa nélküli, hogy egy egyetemi klinika teljes tudományos és személyi apparátusa ilyen szorosan együttműködjön egy professzionális, rehabilitációs munkát végző civil szervezettel.

Az ambulancia jelenleg heti négy órában, előre meghirdetve, az eltérő vizsgálati időpontokhoz igazodva fogadja a betegeket. „Amennyiben a páciensek igénylik a klinika és az alapítvány is kész arra, hogy bővítsék a rendelési időt” – vázolta az igazgatónő.

A pácienseket pszichológus is segíti helyzetük feldolgozásában, szociális munkás nyújt számukra életvitel-tanácsadást, támogatást az ellátórendszervben való eligazodáshoz.Emellett a betegek egyedi igényekhez és élethelyzethez igazodó képzéseken vehetnek részt a bothasználattól kezdve a konyhai, háztartási feladatokon át az informatikáig. Az ambulancián a hosszabb rehabilitációs folyamat előkészítése mellett a betegek azonnali tanácsokat kaphatnak az optikai segédeszközök kiválasztásához, de lehetőség nyílik a hozzátartozók tájékoztatására is.

Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetője elmondta, hogy szervezetük 2007 óta koordinálja a látássérültek elemi, illetve foglalkoztatási rehabilitációját. Az alapítvány fenntartásában működő Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ jelenleg a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékben élő látássérültek számára nyújt ingyenes szolgáltatást az önálló életvitel visszaállítására és az életminőség javítására.

Kreatív Formák AlapítványRehabilitációs ambulanciaSzegedSZTE Szemészeti KlinikaTóth-Molnár Edit