Már Vásárhelyen is alig készítenek fehér kolbászt

Tíz csapat vett részt ma délelőtt a Csúcsi Olvasókörben immár nyolcadik alkalommal rendezett Kolbászkészítő Fesztiválon.

A Perényi János elnökölte négytagú zsűrinek (Láda Lajosnak, Csányi Andrásnak és Bíró Jánosnak) volt mit kóstolnia, hiszen a helyben töltött, majd megsütött finomságok mellett a szárazkolbászokat, szalámikat is végig kóstolták.

Ám míg a szárazáru kóstolása folyt, a kör nagytermében tíz csapat darabolta, darálta, majd a maga ízlése és szokása szerint ízesítette az 5-5 kiló kolbászhúst, hogy aztán azt igazi bélbe töltse.

Ahogy tette ezt a Láda István-Mérai Norbert páros is. Láda István elárulta, immár harmadik alkalommal vesz részt ezen a versenyen. Úgy gondolta, itt a helye, s hogy meg kell őrizni és megmutatni a régi, a disznóvágásokat idéző ízeket.

– Laci most van másodszor itt, én pedig első alkalommal segítek neki. Korábban szurkolóként voltam jelen csak, de most beugrottam a betegsége miatt hiányzó párja helyére – árulta el Dudás Árpád. Így ő csak a kolbásztöltésben segített, a húst Herczeg László ízesítette, keverte és töltötte a bélbe. – Felesbe készítjük a hagyományos vásárhelyi fehér kolbászt és a paprikást is – mondta Laci, aki varázslatos ügyességgel és gyorsasággal töltötte a kolbászokat, egyiket a másik után. Azt mondta, a jó kolbász titka, hogy abban csak az alapfűszerek (só, fokhagyma, köménymag és paprika) vannak, azaz nem kell sok mindent belerakni.

– Kilónként 2,2 deka só, 4 deka bors, 2 deka paprika, valamint köménymag kell hozzá, de én daráltam a kolbászhúsba egy kis lila hagymát is – mondta el a saját receptjét Varga Mihály hentes, aki meglehetősen rutinos ebben, hiszen harminc éve készít kolbászt. S mutatja is a felaggatott, sütnivaló csemegéket.

A fehér kolbászok egyébként a hagyományőrzés miatt készültek, ezeket ugyanis ma már csak elvétve töltik a vásárhelyiek.

Így szorgoskodtak a csapatok

– Nagy volt idén is az érdeklődés, lelkes csapatok jelentkeztek. Az idén tíz csapat indult, zömük vásárhelyi, de jöttek Mártélyról, de még Mezőtúrról is – árulta el Szabó Sándorné, a fesztivál szervezője. Hozzátette: a fesztivál célja most is a vásárhelyi gasztronómiai hagyományok ápolása. – Amikor 2014-ben elkezdtem szervezni az Árkádos piacot, ez volt a kísérőrendezvénye. Aztán – mert volt rá érdeklődés – ez a rendezvény önállóvá vált. Látom, hogy az indulók a régi családi receptjeiket hozzák el, még azok is, akik disznót már nem vágnak, de az itt kapott, húsból mégis finom kolbászt készítenek. Nagy örömmel látom, hogy az egykori disznóvágásokon használt fateknőket, fűszertartókat és kolbásztöltőket, darálókat is elővették, elhozták. Mi, szervezők csak az ellenőrzött helyről származó húst biztosítjuk a versenyzőknek – tette hozzá.

Perényi János zsűrielnök elmondta, hogy a Vásárhelyen az 1950-es években jellemzően készített fehér kolbászt ma már szinte teljesen kiszorította a paprikával ízesített. – Míg a fehér kolbász gyorsan kiszárad, ezért felfüstölték vagy kisütötték és zsírban tárolták a sült húsok mellett, addig a füstölt paprikás kolbász jobban bírja a tárolást. Ez utóbbi hozzánk Békés megyéből terjedt el. Ott azért készítették csípősre, hogy a gyerekek ne járjanak gyakran rá. Persze azok gyorsan megszokták az erős ízét – avatott be a kolbásztrend változásának okaiba. Közölte, hogy a benevezett szárazkolbászok mind kiválóak, s a zsűrinek az a dolga, hogy – úgy, hogy nem tudják, melyikkel ki nevezett – pontozzák azokat, s az összesítéssel kiválasszák a legjobbakat. Ahogy tették ezt a helyben töltött, majd szintén helyben kisütöttekkel.

A zsűri tagjai a finomak közül választották ki a legfinomabbakat

S hogy csapatok által készített finomságoknak mi lett a sorsuk? – kérdezhetik olvasóink. Azokat a csapatok a dél körül már erősen gyülekező hozzátartozóik, családtagjaik segítségével az utolsó morzsáig megették.

Csúcsi olvasókörfehérHódmezővásárhelykolbászkolbászkészítő fesztiválpaprikásVásárhelyvásárhelyi hírek