A héten megérkezik az igazi ősz

A hét elején még változóan felhős őszi idő várható, de hajnalban már megjelennek a ködfoltok, amelyek északkeleten hosszabb ideig is megmaradhatnak. A hét második felében hajnali enyhe fagyok is lesznek, miközben csökken a napi maximum-hőmérséklet – olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Hétfőn a köd feloszlása után napos idő várható, de helyenként több lehet a gomolyfelhő, amelyből kialakulhat zápor, zivatar. A délnyugati, déli szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul.

Tizenhárom vármegyére (Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna) a várható zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kedden a hajnalra képződő köd, rétegfelhőzet főleg északon, északkeleten helyenként hosszabb ideig is megmaradhat. Máshol változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan eső, záporeső is lehet, és többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali 1, 11 fokról kora délutánra 12 és 18 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán főleg hazánk északkeleti harmadán többfelé képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, amely helyenként hosszabb ideig megmaradhat. Máshol hamar feloszló ködfoltok, változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Helyenként előfordulhat szitálás, gyenge eső. Hajnalban -1, +9 fokot mérhetünk, kora délután 7, 14 fok várható.

Csütörtökön a pára- és ködfoltok, illetve a rétegfelhőzet feloszlása után hosszabb-rövidebb napsütés valószínű, majd egyre több, éjjel egyre vastagabb felhő érkezhet. Néhol lehet szitálás, éjjel pedig nyugat felől már eső, zápor is. A déli szél sokfelé megélénkül, néha megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 15 fok között valószínű.

Pénteken többnyire közepesen, illetve erősen felhős időre van kilátás. Több helyen lehet eső, záporeső, néhol akár zivatar is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, néha megerősödhet a déli, délnyugati szél. A hajnali -2, +9 fokról 7 és 15 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatar is előfordulhat. A déli, majd az északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 2, 10, a kora délutáni órákban 6, 13 fokot mérhetünk.

Vasárnap változóan felhős időre kell számítani, helyenként előfordulhat záporeső. Sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik az északnyugati szelet. A minimum-hőmérséklet mínusz 2 és plusz 8, a maximum 6 és 12 fok között várható.

Csongrád-Csanád megyeelőrejelzésidőjáráslehűlésOrszágos Meteorológiai Szolgálat